Η ελεγχόμενη στάθμευση τα πρόστιμα και οι τιμές

Οι περιοχές εφαρμογής της ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Αθηναίων χωρίζονται σε ζώνες.

Μία κοινωνία για να μπορέσει να προχωρήσει και να προοδεύσει χρειάζεται παιδεία και νόμους. Εάν ένα απ’ τα δύο αφαιρεθεί, τότε παραλύει και μετατρέπεται σε ζούγκλα. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι η -κάθε χρόνο και χειρότερη- εικόνα της Αθήνας που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ.

Για τη δημιουργία αυτού το προβλήματος δύο είναι οι αιτίες. Απ’ τη μία βλέπουμε ιδιωτικά πάρκινγκ που για μία ώρα ζητούν τον «ουρανό με τ’ άστρα» και απ’ την άλλη έχουμε ασυνείδητους πολίτες που παρκάρουν όπου λάχει παράνομα, αδιαφορώντας αν ενοχλούν ή παρακωλύουν την κυκλοφορία.

Συχνές είναι οι απορίες πολιτών από πού μπορούν να προμηθευτούν κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, τι ακριβώς είναι και ποιες περιοχές καλύπτει. Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης συμβάλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας θέσης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Το σύστημα εφαρμόζεται στο ιστορικό κέντρο, στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα και στου Ψυρρή ενώ απ’ το 2010 έχει επεκταθεί και στις περιοχές Μεγάρου Μουσικής, Γηπέδου Παναθηναϊκού, Γουδή, Ιλισίων και Θησείου

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει 2.538 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους 1.956 θέσεις για τους και 1.000 θέσεις για ειδικές χρήσεις και επαγγελματικές ανάγκες.

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στις θέσεις των κατοίκων και τις ειδικές θέσεις ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις μέρες και ώρες. Επίσης τα οχήματα με αναπηρικό σήμα μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους, όλες τις ημέρες και ώρες.

Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στο Δήμο Αθηναίων για να τους χορηγηθεί το ειδικό σήμα που θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ του οχήματός τους.

Για τους επισκέπτες η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται για στάθμευση μισής ώρας σε 50 λεπτά και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση δυόμισι ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και τριών ωρών 6 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr