Η Ελλάδα υπέβαλλε και τρίτο αίτημα στην Κομισιόν για 1,84 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα υπέβαλλε και τρίτο αίτημα στην Κομισιόν για 1,84 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Several coins of old Drachmas on a Greek national flag. (Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος υποβλήθηκε, αφού επιτεύχθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο o στόχος της συμβασιοποίησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,52 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε τρίτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα, για δάνεια ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

«Αυτό το αίτημα πληρωμής σχετίζεται με στόχο που απαιτεί να υπογραφούν 3,5 δισ. ευρώ δανείων RRF από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εμπορικές τράπεζες με τελικούς αποδέκτες για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση και η καινοτομία. Η Ελλάδα υποβάλλει αυτό το αίτημα πληρωμής νωρίτερα, αντανακλώντας ταχύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των δανείων από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το σημερινό αίτημα πληρωμής για δάνεια 1,85 δις. ευρώ, έρχεται να προστεθεί στο αίτημα πληρωμής που υπέβαλε η Ελλάδα το Μάιο του 2023, για επιχορηγήσεις ύψους 1,72 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή ενέκρινε το αναθεωρημένο σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τα 5 δις. ευρώ επιπλέον δάνεια που ζήτησε η Ελλάδα. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι πληρωμές στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα της Ελλάδας και θα διαβιβάσει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση του στόχου που απαιτείται για αυτήν την πληρωμή, στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ν. Παπαθανάσης: Υποβλήθηκε τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με αφορμή την κατάθεση του τρίτου αιτήματος πληρωμής, ο κ. Παπαθανάσης, δήλωσε: «Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ.

Το αίτημα αυτό κατατίθεται λίγες ώρες μετά από τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, ύψους 36 δισ. ευρώ. Και στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ.

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, ανέφερε: «Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία χρηματοδότησης επενδύσεων για όλες τις επιχειρήσεις καθώς σε μια διεθνή συγκυρία αυξημένου κόστους δανεισμού χορηγεί με ταχείες διαδικασίες πραγματικά χαμηλότοκα δάνεια. Το σημερινό αίτημα πληρωμής καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτήν την ευκαιρία επενδύοντας στο μέλλον προς όφελος της οικονομίας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: