«Οι Έλληνες βράζουν για τους νέους φόρους»

«Οι Έλληνες βράζουν για τους νέους φόρους»

Την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών περιγράφει δημοσίευμα του πρακτορείου που βγήκε στους δρόμους της Αθήνας.

Σε μία καφετέρια σε κάποιον αθηναϊκό πεζόδρομο, ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Γαρυφάλλου αντιμετωπίζει με φιλοσοφική διάθεση τη νέα αύξηση του ΦΠΑ. Εχει συνηθίσει. Είναι η έκτη φορά μέσα σε ισάριθμα χρόνια. «Ελπίζουμε να έχουν ένα σχέδιο, ότι τους επόμενους 6-9 μήνες θα δούμε μία ανάκληση», λέει.

Κάπως έτσι το Reuters περιγράφει την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών, που είδαν τον Ιούνιο να ξεκινά με νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ. Οι νέες αυξήσεις τέθηκαν σε εφαρμογή την Τετάρτη, προκειμένου η Αθήνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των δανειστών, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

«Φορολογούν χρήμα που δεν υπάρχει», σχολιάζει στο Reuters o Παύλος Αστερίου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, σχολιάζοντας τη σειρά φορολογικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα. «Πού θα βρούμε αυτά τα χρήματα; Είναι παράλογο. Για αυτό θα αποτύχει αυτό το μέτρο και θα επιστρέψουμε στο μηδέν», προσθέτει.

«Κάθε αύξηση περιορίζει την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα», τόνισε ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη διαρκή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, προκειμένου να μην τη μετακυλήσουν στους καταναλωτές, αναφέρει το Reuters που βγήκε στους δρόμους της Αθήνας.

Το Reuters κάνει αναφορά και το Athens Ledra, σχολιάζοντας ότι το ξενοδοχείο είναι το τελευταίο θύμα της εξουθενωτικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία του τη στιγμή που ξεκινά η τουριστική σεζόν.

«Είναι λυπηρό για την Ελλάδα», δήλωσε ένας από τους ξένους πελάτες του, ο 65χρονος Αλαν Πέντερσεν από τη Δανία. «Από τον τουρισμό βγάζεις χρήματα. Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μάθουν για αυτό, μπορεί να επιλέξουν έναν άλλο παρόμοιο προορισμό, όπως η Βαρκελώνη ίσως», προσθέτει.

Η Ελλάδα βασίζεται στα μνημεία και τις παραλίες της για την οικονομική ανάπτυξη, σχολιάζει το Reuters. Ο τομέας είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα, αποτελώντας περίπου το 17% του ΑΕΠ και απασχολώντας έναν στους πέντε ανθρώπους.

«Κάποιοι επιβιώνουν, κάποιοι όχι, αλλά όταν υπάρχει βαριά φορολογία, κάποιοι ”πεθαίνουν” ταχύτερα… έρχεται αυτό και τους αποτελειώνει», σχολίασε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, επικεφαλής του ΣΕΤΕ.