Η Ελληνίδα φοιτήτρια που «κέρδισε» την Google

Η Ελληνίδα φοιτήτρια που «κέρδισε» την Google

Πρόκειται για την Μαρία Δημακοπούλου. Την Ελληνίδα φοιτήτρια που «λύνει»τα προβλήματα της Google και τώρα καλείται να δουλέψει για αυτή.

Πέρυσι κατόρθωσε να λύσει ένα πρόβλημα που είχε για τρία χρόνια «εγκλωβιστεί» στους επεξεργαστές της Intel, με αποτέλεσμα να κερδίσει βραβεία τόσο από την εταιρεία όσο από τη Google. Πριν από αυτό, στο βιογραφικό της καταγράφεται και η υποτροφία Anita Borg Memorial της Google για την αριστεία στην επιστήμη υπολογιστών και στην τεχνολογία. Μετά τη λύση στο πρόβλημα της Intel την προσκάλεσαν να μιλήσει σε συνέδριο στο CERN, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στη Silicon Valley των ΗΠΑ σε πρόγραμμα υπό την αιγίδα της NASA και της Google, όπου δούλεψε πάνω σε νανοτεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη.

Πρόκειται για την Ελληνίδα φοιτήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μαρία Δημακοπούλου, η οποία από το τρίτο έτος της σχολής της (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ), το 2012 άρχισε να εργάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε ομάδα αλγορίθμων της Google στο Παρίσι, δίπλα σε 40άρηδες εξειδικευμένους ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Η νεαρή φοιτήτρια, η οποία εντυπωσιάζει με τα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, σε μικρή ηλικία υποστηρίζει πως:  «δεν πάει κάποιος ξαφνικά στην Google και γίνεται έξυπνος. Είχα πολύ δυναμικούς καθηγητές με επιθυμία να είναι άριστοι στον χώρο τους διεθνώς. Η ποιότητα των μαθημάτων και της προσφερόμενης εκπαίδευσης που έλαβα στο Πανεπιστήμιο ήταν για μένα καθοριστική για την επίδοσή μου».

«Αν δεν είχα παρακολουθήσει τόσα χρόνια στενά τα μαθήματα της σχολής, αν δεν είχα τους καθηγητές μου να με στηρίζουν, δεν θα είχα καταφέρει τόσα. Ένα σημαντικό κομμάτι όσων έχω κάνει οφείλεται στους ανθρώπους που με δίδαξαν και με γαλούχησαν να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Τον Δεκέμβρη φεύγει για Νέα Υόρκη, για να δουλέψει πλέον στους αλγόριθμους που βρίσκονται πίσω από τα συστήματα διαφημίσεων της Google. «Δεν θα άλλαζα τις σπουδές μου με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Όταν μπήκα πρώτη στη Σχολή, μου είχαν πει πως θα μπορούσα να πάω σε όποιο πανεπιστήμιο ήθελα. Ήταν συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ και η πορεία με δικαίωσε. Πρόκειται για μια εξαιρετική σχολή αν έχεις τη διάθεση να προοδεύσεις».