Οι ελληνικές επιχειρήσεις που νίκησαν τα capital controls

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που νίκησαν τα capital controls

Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, ο κρίσιμος ρόλος της EBRD και ο δρόμος προς τις αγορές.

Αποφασισμένη να παίξει προωθητικό ρόλο στα εγχειρήματα ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν τα εισηγμένα εταιρικά ομόλογα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως επισήμανε ο αναπληρωτής επικεφαλής της για την Ελλάδα, Άλκης Δρακίνος.

«Μπαίνοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δίνοντας συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία ή κάνοντας τιτλοποιήσεις απαιτήσεων […] βρίσκουμε ότι το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάει τόσο γρήγορα και έτσι δημιουργείται ανάγκη εναλλακτικού τρόπου χρηματοδοτήσεων. Η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και ειδικότερα των προϊόντων που αφορούν στα εταιρικά ομόλογα, όπως της ΙΚΕΑ της HouseMarket του ομίλoυ Φουρλή, αξίζει να προωθηθεί και η EBRD είναι διατεθειμένη να παίξει έναν ρόλο προωθητικό σε αυτά τα εγχειρήματα. Οι υγιείς ελληνικές εταιρείες μπορούν να βρουν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης» κατέληξε, μιλώντας στο 1ο Thessaloniki Summit.

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται άλλες δύο μεγάλες εταιρείες να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα, μετά και την επιτυχημένη πρόσφαση έκδοση των ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλής, κινήσεις που στηρίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που δίνει ξεχωριστή έμφαση στην αγορά εταιρικών ομολόγων και την ανάπτυξή της.

Όπως είπε από το πάνελ του Thessaloniki Summit ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Νικόλαος Τρουλλινός, ως το τέλος του έτους πρόκειται να εκδηλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες για την αγορά ομολόγων, με μία από αυτές να αφορά την έκδοση ομολόγων και από εταιρείες ΙΚΕ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα προστεθούν στην εισαγωγή του crowd funding και στην απελευθέρωση των επιτοκίων των ομολόγων.

Ήδη μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει φέτος στην έκδοση ομολογιακών δανείων αλλά και εταιρικών ομολόγων.

Ενδεικτικά πέντε εταιρείες κατάφεραν το τελευταίο τετράμηνο να αντλήσουν κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ με ελκυστικά επιτόκια μεταφέροντας τη λήξη των υποχρεώσεών τους το 2021.

Όμιλος Τιτάν
Τον περασμένο Ιούνιο ο όμιλος Τιτάν, μέσω της θυγατρικής του Titan Global Finance PLC, άντλησε 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολογιακού δανείου. Το επιτόκιο της δημοπρασίας ανήλθε στο 3,5% και το ζητούμενο ποσό (250 εκατ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια
Στις 7 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία έκδοσης νέου ομολόγου πενταετούς διάρκειας, πλήρως εγγυημένου από την εταιρεία. Αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 375 εκατ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 4,875%, ενώ οι προσφορές από νέους επενδυτές υπερκάλυψαν σημαντικά το ζητούμενο ποσό, με το βιβλίο προσφορών να ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικό μέρος της ζήτησης προήλθε από κατόχους υφισταμένων ομολογιών λήξης Μαΐου 2017 με επιτόκιο 8%.

Intralot
Η εταιρεία κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει ομολογιακό δάνειο που έληγε το 2018 με νέο που λήγει το 2021 με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το προηγούμενο (κατά 3 μονάδες βάσης, στο 6,75%). Ο Αντώνιος Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η θερμή υποδοχή των ομολογιών αποτελεί ισχυρή αναγνώριση των διεθνών αγορών για τις επιτυχίες και τις προοπτικές της ΙNTRALOT. Πετύχαμε την έκδοση ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,750% για την αναχρηματοδότηση υφισταμένων ομολογιών με επιτόκιο 9,750% μειώνοντας δραματικά το κόστος δανεισμού και επιβεβαιώσαμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας μας από τους διεθνείς οίκους. Αυτή η εξέλιξη θα μας δώσει σημαντική ώθηση για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης μας, η οποία βασίζεται σε δύο πυλώνες, ένα ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, και μια σειρά στρατηγικών συνεργασιών σε όλο τον κόσμο».

Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες εκδόσεις, σε σύναψη ομολογιακών δανείων προχώρησε ακόμη η MLS Πληροφορική (ύψους 4 εκατ. ευρώ ), ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλες εκδόσεις από εταιρείες όπως είναι π.χ. η Σελόντα (ύψους 30 εκατ.), το Πλαίσιο (20 εκατ.), η Δάιος (12 εκατ.), η Yalco (10,2 εκατ.), η Δομική Κρήτης (3,1 εκατ.) και η Κρητών Αρτος (2 εκατ.).