Οι ελληνικές startup είναι εδώ

Οι ελληνικές startup είναι εδώ

Επτά νέοι Έλληνες ιδρυτές startup, μοιράζονται με το FortuneGreece.com τις δικές τους εμπειρίες.

H λέξη «startup» μπαίνει όλο και περισσότερο στο επιχειρηματικό λεξικό και της ελληνικής αγοράς.

Για τις εταιρείες αυτές έχουν δοθεί δεκάδες ορισμοί, ενώ παρατηρούνται αντεγκλήσεις σχετικά με το ποιες είναι οι δραστηριότητες και το περιεχόμενο τους.

Ως startup επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που συνδυάζει το νέο, την καινοτομία και έχει προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης.

Έλληνες ιδρυτές μας δίνουν τα απαραίτητα tips, ώστε μια εταιρεία startup να διανύσει τα δύσκολα πρώτα βήματα στο επιχειρείν και να μην μοιάζει με ένα ακόμα διάττοντα αστέρα.

Ποιο είναι το συνηθέστερο λάθος των νέων επιχειρηματιών;

Δημήτρης Τσίγκος, CEO της StartTech VenturesΝα φτιάχνεις ένα προϊόν το οποίο εσύ θεωρείς το καλύτερο του κόσμου, αλλά το οποίο κανείς δεν χρειάζεται. Αυτό που λέμε «μια λύση που ψάχνει για πρόβλημα». Αρα πρέπει να κάνεις πολύ καλή έρευνα αγοράς. Όποιος θέλει να γίνει επιχειρηματίας πρέπει να γίνει γκουρού στο μάρκετινγκ. Και δεν εννοώ στη διαφήμιση. Εννοώ στη γνώση της αγοράς, των προϊόντων και των δυνατοτήτων της.

Έχω μια καταπληκτική ιδέα για επιχείρηση. Είναι συνετό να την μοιραστώ με άλλους;

Μάνος Αθηναίος, ιδρυτής της MovinnoΑν είναι πολύ νωρίς, όχι. Αλλά δεν θα μπορέσεις να την εξελίξεις μόνος σου, κλεισμένος σε ένα γραφείο. Η γνώμη και η συνεισφορά των άλλων είναι ανεκτίμητη, σου λένε πράγματα που δεν θα μπορούσες να σκεφτείς. Αυτό πολλαπλασιάζει την αξία της ιδέας σου.

Συνεπώς, είναι μια λεπτή ισορροπία του πόσο μιλάς, σε ποιόν και πότε.

Διαβάστε: MentorDeal.com: Η «γέφυρα» με τα κορυφαία πανεπιστήμια

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο επιχειρηματία;

Ξένιος Χριστοδούλου, συνιδρυτής και CEO του www.peopleperhour.com:  Να βρει ένα πεδίο που αγαπά και είναι καλός, να σχεδιάσει τις κινήσεις του, να σκεφτεί τι καινούριο ή διαφορετικό θέλει να κάνει, να βρει έναν συνεργάτη που εμπιστεύεται, να ξεκινήσει και, κυρίως, να μην φοβάται την αποτυχία.

Στην επιχείρησή μου μαθαίνω πράγματα συνεχώς. Είναι σαν ένα συνεχές και καθημερινό μάστερ. Και μπορώ να πω ότι εμείς τα καταφέραμε επειδή δεν ξέραμε. Με την έννοια ότι ψάχναμε συνεχώς απαντήσεις και ακούγαμε τους χρήστες μας για κάθε επόμενο βήμα.

Είναι καλή περίοδος να ξεκινήσει κανείς κάτι στην Ελλάδα;

Νίκος Κακαβούλης, ιδρυτής του Daily SecretΝαι. Εξαφανίστηκε η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, όλοι αυτοί που συντηρούνταν και σκότωναν τον υγιή ανταγωνισμό δεν ζουν πια.

Πότε θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία; Είναι λάθος να περιμένεις την ευημερία για να βγάλεις χρήματα. Όσοι πλουτίζουν σε εποχές ευημερίας είναι οι πρώτοι που τα χάνουν όλα μόλις έρχεται η κρίση.

Διαβάστε: Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα

Από πότε πρέπει να ξεκινάει η προσπάθεια;

Στέφη Βασιλοπούλου, ιδρύτρια του Clickbanner.gr:Από τις σπουδές. Για παράδειγμα, αν σπουδάζεις μάρκετινγκ, μάθε πώς δουλεύουν οι online καμπάνιες και το AdWords του Google, αυτό δεν θα το έχουν διδαχθεί οι συμμαθητές σου. Κάνε projects σαν να δούλευες, σαν να στα είχαν ζητήσει.

Φτιάξε ένα site από το μηδέν, στήσε μια καμπάνια. Το πτυχίο και το βιογραφικό δεν σου βρίσκουν δουλειά, πρέπει να έχεις και κάτι να παρουσιάσεις. Ένα προφίλ στο LinkedIn είναι απαραίτητο, όλο και περισσότερες εταιρείες ανατρέχουν εκεί για πρόσληψη συνεργατών.

Τι συνθέτει έναν επιχειρηματία;

Πάνος Βέργος, ιδρυτής του www.studenthouse.grΘέλει λίγο τρέλα, να σκέφτεσαι αντισυμβατικά, με διαφορετική οπτική, τόλμη, έως και άγνοια κινδύνου. Και να μην φοβάσαι την αποτυχία, γιατί κι αυτή γνώση είναι. Τα μισά μας case studies στο πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ ανέλυαν αποτυχίες. Έρχονταν επιχειρηματίες και έδιναν διάλεξη σχετικά με το πώς έσπασαν τα μούτρα τους.

Ποια είναι η στάση σας ως εργοδότης;

Βίκυ Ντάλλας, ιδρύτρια της 9AM Internet Media Labs: Προσπαθώ δουλεύοντας και εξελίσσοντας τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γύρω μου. Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι να παράγεις κάτι χρήσιμο, να συμμετέχεις στην καινοτομία. Τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα κάνω έρευνα, ψάχνω τρόπους να κάνω τη δουλειά μου καλύτερη και να δώσω την ευκαιρία στους συνεργάτες μου να εξελιχθούν μαζί μου. Και, αν είναι δυνατόν, να μην βαρεθούν ποτέ.