Η ελληνική «κουκουβάγια» που έβαλε τα γυαλιά στις διεθνείς αγορές

Η ελληνική «κουκουβάγια» που έβαλε τα γυαλιά στις διεθνείς αγορές

Ο Δημήτρης Διαμάντης, ιδρυτής της UrbanOwlEyewear, δωρίζει για κάθε ζευγάρι γυαλιά 5 ευρώ σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Μια ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει χειροποίητα γυαλιά ηλίου λαμβάνει θετικές κριτικές σε διεθνές επίπεδο, καθώς εκτός από υπέρμαχος του απαράμιλλου στυλ είναι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη, αφού για κάθε ζευγάρι γυαλιά που πουλά δίνει ένα μέρος των χρημάτων της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο Δημήτρης Διαμάντης, Ιδρυτής της UrbanOwlEyewear, φαίνεται πως βαδίζει στα χνάρια του Blake Mycoskie , ιδρυτή των γνωστών παπουτσιών Tom’s που άλλαξε τα δεδομένα στο παγκόσμιο επιχειρείν.

Όπως αναφέρει στο FortuneGreece.com ο Δημήτρης, ανέκαθεν τον γοήτευαν τα vintage γυαλιά ηλίου και πάντα αναζητούσε ιδιαίτερα σχέδια που έφερναν στο νου του παλαιότερες εποχές. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και παρά τις δυσκολίες που επικρατούν στην Ελλάδα, πήρε την απόφαση να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δημιουργώντας μία startup που στοχεύει στην αναβίωση των κλασσικών σχεδίων στα γυαλιά ηλίου, χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά και σύγχρονες τεχνικές κατασκευής.

«Η συνεχής πολιτικοοικονομική αστάθεια αποτέλεσε τροχοπέδη για την προσπάθεια αυτή, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εξελίξεις με τα capital controls. Η ανεύρεση κεφαλαίων για να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα αυτό, σε μία κατεστραμμένη οικονομία όπως η ελληνική, ήταν από δύσκολη μέχρι ανέφικτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξα νέα εργαλεία χρηματοδότησης από το εξωτερικό, όπως το crowdfunding και την πλατφόρμα Indiegogo».

Η «κουκουβάγια» του Δημήτρη έχει δράσει «έξυπνα» και έχει ήδη ανοίξει τα φτερά της για τις αγορές του εξωτερικού. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Η.Π.Α. και Αυστραλία, είναι κάποιες από τις αγορές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα χειροποίητα γυαλιά UrbanOwl, ενώ στους άμεσους στόχους του Δημήτρη είναι οι Μεσογειακές αγορές όπως εκείνες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν κάποιος αναρωτιέται που οφείλεται η επιτυχία των γυαλιών UrbanOwl και η γρήγορη εξάπλωσή τους, η απάντηση κρύβεται στο ότι συνδυάζουν υψηλής ποιότητας κατασκευή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με νέους καινοτόμους φακούς υψηλής ευκρίνειας (HighDefinition) και όλα αυτά στην τιμή των 85€.

Οι φακοί έχουν ειδικά φίλτρα υψηλής ευκρίνειας (HighDefinitionTechnology), που σημαίνει ότι ενισχύεται η αντίθεση των βασικών χρωμάτων χωρίς όμως να αλλοιώνονται δίνοντας έτσι μια αίσθηση αυξημένης καθαρότητας και ζωντάνιας. Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με το φίλτρο BlueLightProtection παρέχουν μία μοναδική εμπειρία και παράλληλα ξεκούραστη όραση.

«Η ανταγωνιστικότητά μας έγκειται στο ότι παρακάμπτουμε τους μεσάζοντες και τα υπερκέρδη των μονοπωλίων. Αντίστοιχης ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε οπτικά καταστήματα ξεπερνούν τα 200€. Τα γυαλιά ηλίου Urban Owl είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Το υλικό που χρησιμοποιούμε ονομάζεται acetate (κοκάλινα γυαλιά) και προέρχεται από το αρχαιότερο και πιο φημισμένο Ιταλικό εργοστάσιο παραγωγής acetate».

Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των παραγγελιών, με την πρώτη συλλογή γυαλιών ηλίου Urban Owl να αποτελείται από 5 διαφορετικά σχέδια και 23 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Περνώντας το δικό του μήνυμα σε όσους νέους διστάζουν να πάρουν το ρίσκο του επιχειρείν ο Δημήτρης τονίζει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους νέους σήμερα, είναι να παραμείνουν αδρανείς. Αν καταφέρουν και το αποφύγουν αυτό, θα συναντούν πάντα μπροστά τους νέες ευκαιρίες. «Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολη και είναι εύκολο να απογοητευτεί κάποιος. Σε περιόδους κρίσης αναγκαζόμαστε να δούμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία γιατί όλα τα δεδομένα αλλάζουν. Νέοι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτή την πραγματικότητα, αναγκάζονται να εξετάσουν τις προοπτικές τους με διαφορετική ματιά. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν νέες ιδέες και εναλλακτικές μέθοδοι ανάπτυξης».

Όπως αναφέρθηκε τα γυαλιά UrbanOwl κέντρισαν το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ χάρη στο κοινωνικό πρόσωπο που επέδειξαν προσφέροντας για κάθε ζευγάρι γυαλιά ηλίου που πωλούνται το ποσό των 5 ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντική και το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τα 1.500€. «Η ιδέα του να στηρίζουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μέσα από την δραστηριότητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας μας. Θέλουμε μέσα από την επιτυχία μας να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα και αυτό θα είναι κάτι που θα μας συντροφεύει σε όλη μας την πορεία».

Όσο για το πώς θα κινηθεί η διοίκηση της εταιρείας το 2016, ο Δημήτρης αναφέρει πως σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα μονοπώλια έχουν πάρει την μερίδα του λέοντος, για να αντέξει ένας νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει κάτι διαφορετικό να παρουσιάσει στο καταναλωτικό κοινό.

Μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας στο Indiegogo έχει σχεδιαστεί πλάνο ανάπτυξης των βασικών ευρωπαϊκών αγορών με αιχμή του δόρατος το νέο e-shopwww.urbanowl.eu. «Την τελευταία 20ετία το μοντέλο παραγωγής και ποιότητας των οπτικών έχει αλλάξει σε παγκόσμια κλίμακα. Ο κλάδος ελέγχεται πάνω από 75% από 4-5 εταιρείες παγκοσμίως με αποτέλεσμα στον βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους, η ποιότητα να υποδαυλίζεται. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα να κατασκευάσω τα γυαλιά ηλίου μας στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η ανεύρεση χρηματοδότησης ώστε να καθιερωθούμε στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ».