Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης έρχονται από τα… βρετανικά εμβόλια

Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης έρχονται από τα… βρετανικά εμβόλια
epa08984051 NHS (National Health Service) ads are on display in Ealing, west London, Britain, 03 February 2021. The UK government is offering enhanced testing in areas where there have been cases of the South African variant of the coronavirus which contains a mutation known as N501Y which is believed to make the virus more contagious than older variants EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γρήγορος ρυθμός της διάθεσης των εμβολίων κατά του COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί θετικές προσδοκίες.

της Katherine Dunn

Ο γρήγορος ρυθμός της διάθεσης των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει μια αχτίδα οικονομικής ελπίδας μετά από ένα χρόνο εκτεταμένων lockdown, μια χαοτική έξοδο από την ΕΕ, μια γρήγορη εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού και έναν από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν αριθμούς θανάτων στον κόσμο.

Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας εξέπεμψε μακροπρόθεσμα αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, λέγοντας ότι το ΑΕΠ αναμένεται να «ανακάμψει γρήγορα» προς τα επίπεδα πριν από τον COVID κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού οδήγησε σε χαλάρωση των περιορισμών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προσέθεσε επίσης ότι θα προετοιμαστεί για να ορίσει αρνητικά επιτόκια εντός έξι μηνών, αλλά αναμένει ότι η οικονομία θα βελτιωθεί αρκετά ώστε μια τέτοια κίνηση να μην είναι απαραίτητη. Η λίρα αυξήθηκε και τα ομόλογα έπεσαν στο άκουσμα των νέων.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας προστίθεται στο σπάνιο αίσθημα αισιοδοξίας μεταξύ των αναλυτών την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως λόγω της ταχύτητας της διάθεσης του εμβολίου, πολύ πιο γρήγορα από εκείνη της ΕΕ, η οποία δυσκολεύεται να αυξήσει τον ρυθμό των εμβολιασμών .

«Δεν υπήρξαν πολλά για να γιορτάσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο James Smith, οικονομολόγος της ING.

Η διάθεση έχει ενισχυθεί από την έγκαιρη προμήθεια των δόσεων του εμβολίου από το Ηνωμένο Βασίλειο – συμπεριλαμβανομένου εκείνου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca – και από μια αμφιλεγόμενη απόφαση εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων με την πρώτη δόση, αφήνοντας τη δεύτερη δόση για μέχρι και 12 εβδομάδες μετά.

Αυτό επέτρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου σε 10 εκατομμύρια άτομα μέχρι αυτήν την εβδομάδα, βάζοντάς το σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της παροχής μιας δόσης σε κάθε άτομο άνω των 70 ετών – καθώς και στους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και στις κοινωνικές υπηρεσίες, και στα εξαιρετικά ευάλωτα άτομα – μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν συλλογικά το 88% των θανάτων από COVID-19, ανέφερε η κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι το 15% του βρετανικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και μόνο το 0,7% έχει λάβει δύο δόσεις. Η χώρα με την ταχύτερη διάθεση σήμερα είναι το Ισραήλ, το οποίο έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν το 21% του πληθυσμού του.

Πηγή: Fortune.com