Η ελβετική τράπεζα που παραδέχτηκε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο της FIFA

Η ελβετική τράπεζα που παραδέχτηκε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο της FIFA
British comedian known as Lee Nelson (unseen) throws banknotes at FIFA President Sepp Blatter as he arrives for a news conference after the Extraordinary FIFA Executive Committee Meeting at the FIFA headquarters in Zurich, Switzerland July 20, 2015. World football's troubled governing body FIFA will vote for a new president, to replace Sepp Blatter, at a special congress to be held on February 26 in Zurich, the organisation said on Monday. REUTERS/Arnd Wiegmann TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1L1TH

Διαστάσεις εξω-ποδοσφαιρικές λαμβάνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ που εμπλέκεται στο τεράστιο σκάνδαλο χρηματισμού και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ταλανίζει τη FIFA.

Σύμφωνα τις αμερικανικές και ελβετικές αρχές που διεξάγουν από την αρχή της υπόθεσης τις έρευνες, η Credit Suisse εμφανίζεται να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην υπόθεση.

«Οι αμερικανικές και οι ελβετικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και της Credit Suisse, να επέτρεψαν τη διαδικασία ύποπτων συναλλαγών, ή να απέτυχαν στον έλεγχο και τον περιορισμό τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», αναφέρει η ίδια η τράπεζα στο σημείωμά της με αφορμή την αναφορά για τις οικονομικές επιδόσεις του περασμένου τριμήνου.

Η ελβετική τράπεζα προσθέτει ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρχές, ενώ στην ουσία αποτελεί τον πρώτο χρηματοπιστωτικό οργανισμό ο οποίος παραδέχεται δημόσια την εμπλοκή του στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το βρώμικο χρήμα του σκανδάλου της FIFA πέρασε δια μέσου πολλών τραπεζικών ιδρυμάτων μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου όπως οι JP Morgan, Bank of America, Citibank και HSBC.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξελίσσεται σε πολλαπλά μέτωπα, με τις αμερικανικές αρχές να ερευνούν μια σειρά από εγκλήματα στα οποία περιλαμβάνεται η δωροδοκία, η απάτη και ο παράνομος χρηματισμός.

Η FIFA έχει ξεκινήσει τη δική της εσωτερική έρευνα στην οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι διαδικασίες που οδήγησαν στην ανάθεση των δύο επόμενων παγκοσμίων κυπέλλων σε Ρωσία και Κατάρ.

Μάλιστα, το πειθαρχικό συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έπαψε πρόσφατα για 90 ημέρες όλα τα ηγετικά στελέχη της FIFA – μεταξύ αυτών και τον απερχόμενο πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ.