Η έμφυλη ισότητα… αγνοείται στη Γερμανία – Μόλις 9 γυναίκες επικεφαλής στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας

Η έμφυλη ισότητα… αγνοείται στη Γερμανία – Μόλις 9 γυναίκες επικεφαλής στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας
Photo: AFP
Έρευνα διαπίστωσε ότι 44% των εταιρειών δεν έχουν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Ο αριθμός των γυναικών που βρίσκονται στην κορυφή των μεγαλύτερων εταιρειών στη Γερμανία μειώνεται, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα και αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον κυβερνητικό στόχο για μεγαλύτερη έμφυλη ισότητα.

Στο τέλος του 2023 υπήρχαν εννέα μόνο γυναίκες επικεφαλής στις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2022 ήταν 10 και το 2021 ήταν 14, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το ινστιτούτο οικονομίας DIW.

«Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει δυστυχώς ένα ανδρικό προπύργιο», έγραψε η Βιρτζίνια Ζόντεργκελντ, μια από τις συγγραφείς της έρευνας.

Η μείωση, που παρατηρείται στα υψηλότερα κλιμάκια στις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης στα διοικητικά συμβούλια, η οποία ανερχόταν σε 17,5% το 2023 σε σύγκριση με 15,6% το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 44% των εταιρειών δεν έχουν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο, 40% έχουν μία και μόνο 16% δύο ή περισσότερες.

«Το συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται», επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Το DIW, ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα οικονομικής έρευνας της Γερμανίας, καταγράφει τις εξελίξεις στο χώρο αυτόν από το 2006.

Όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχημάτισε μια νέα τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού το 2021, τα μέλη της συμφώνησαν ότι «η έμφυλη ισότητα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία» και δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στη χώρα, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: