NBG Securities: Έρχονται πιο φωτεινές ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες – Nέες τιμές στόχοι με περιθώριο αύξησης ως +36%

NBG Securities: Έρχονται πιο φωτεινές ημέρες για τις ελληνικές τράπεζες – Nέες τιμές στόχοι με περιθώριο αύξησης ως +36%
With 16.54% fall at closure of the Athens Stock Exchange the first session after five weeks of closure ended on Monday, August 3, 2015 in athens(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by Wassilios Aswestopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι θετικές προοπτικές του κλάδου καθοδηγούνται από την επιτυχή υλοποίηση των μέχρι τώρα επιχειρηματικών σχεδίων, σύμφωνα με την NBG Securities  

Iσχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προσφέρει και για το 2024 στις ελληνικές τράπεζες η NBG Securities, δίνοντας το έναυσμα για τοποθετήσεις στις μετοχές τους.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σχετικά, οι θετικές προοπτικές του κλάδου καθοδηγούνται από την επιτυχή υλοποίηση των μέχρι τώρα επιχειρηματικών σχεδίων, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας που αναμένεται το 2024 και την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση «υπεραπόδοσης» για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με τη νέα τιμή στόχο σε ορίζοντα 12 μηνών για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 2,00 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +28%, για την Eurobank στα 2,10 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +22%, και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,5 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου +36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το δεξί…

Σύμφωνα με την NBG Securities, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά με το δεξί, με μέση απόδοση 5,4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατά 7,8%. 

Όπως υποστηρίζεται, συνεχίζουν να επωφελούνται από τα υψηλά επιτόκια, που αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για μεγάλο μέρος του 2024, και να επικεντρωθούν στην επέκταση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Αυτό θα τις βοηθήσει να μετριάσουν το αποτέλεσμα των επιτοκιακών μειώσεων που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος, διατηρώντας την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα. 

Επιπλέον, οι συνεχείς προσπάθειές τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εξυγίαναν τους ισολογισμούς τους, ενώ τα επίπεδα κεφαλαίου τους επιτρέπουν επιστροφή αξία στους επενδυτές με τη μορφή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023. 

Τέλος, η προοπτική περαιτέρω αποεπένδυσης του ΤΧΣ αναμένεται να προσελκύσει ακόμη περισσότερο την προσοχή των επενδυτών, να αυξήσει τους όγκους συναλλαγών και να ενισχύσει τις επιδόσεις τους στην αγορά. 

«Ο κύριος κίνδυνος που βλέπουμε για το 2024 είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους σύμφωνα με τον στόχο, καθιστώντας την κερδοφορία τους ευάλωτη σε τυχόν μειώσεις επιτοκίων» επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yπεραπόδοση

Σύμφωνα με την NBG Securities, «Όλες οι τράπεζες που καλύπτονται θα υπεραποδώσουν, καθώς τα χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι μας αντικατοπτρίζουν την αναβάθμιση των παραδοχών μας, λαμβάνοντας υπόψη την καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση στο 9μηνο 2023. 

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να είναι η κορυφαία επιλογή μας κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύουμε ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες της συγκλίνουν με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».

Διαπραγμάτευση με discount

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν υψηλές επιδόσεις το 2023, (+68% κατά μέσο όρο), γεγονός που αντανακλα΄τη βελτιωμένη κερδοφορία, τη σταθερή ρευστότητα, τα επίπεδα κεφαλαίου καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές κερδών μετά το 2022. 

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να έχουν επιστρέψει στις οθόνες ραντάρ των επενδυτών, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%. 

Επιπλέον, σε όρους σχετικής αποτίμησης, συνεχίζουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς ομολόγους τους, κάτι που δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους ανά χώρα και κλάδους. 

Με όρους P/TBV οι ελληνικές τράπεζες τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κατά μέσο όρο στο 0,74x το 2024 έναντι 0,91x των ευρωπαϊκών ομολόγων, ήτοι με discount 18%. 

«Πιστεύουμε ότι το discount θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων. Επιπλέον, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα κατά το 2024 θα είναι σημαντικοί καταλύτες απόδοσης» καταλήγει η χρηματιστηριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: