Η Enterprise Greece συνδράμει στην προσπάθεια για το «Scale Up Europe»

Η Enterprise Greece συνδράμει στην προσπάθεια για το «Scale Up Europe»
Photo: pixabay.com

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης «Building Europe’s digital sovereignty» που διοργάνωσαν το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας στις 8 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εστιασμένη στην πρωτοβουλία Scale Up Europe, που ξεκίνησε το 2021 και έχει ως στόχο την ανάδειξη Ευρωπαίων πρωταθλητών στον κλάδο της Τεχνολογίας.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει τους ομόλογους φορείς ή άλλους κρατικούς φορείς κρατών – μελών της ΕΕ, επιφορτισμένους με την προσέλκυση και υποδοχή ταλέντων και αποφασίστηκε η από κοινού υπογραφή μιας δήλωσης προθέσεων. Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε στενή συνεργασία με την European Startup Nations Alliance (ESNA).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι Ευρωπαϊκοί οργανισμοί που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αναλαμβάνουν:

Α) να μοιράζονται πληροφορίες και καλές πρακτικές σχετικά με μηχανισμούς προσέλκυσης διεθνών ταλέντων για το εγχώριο τεχνολογικό τους οικοσύστημα,

Β) να αναπτύσσουν προτάσεις για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφόρησης «European Tech Talent Desk» με τη σύσταση ειδικής ομάδας έως το τέλος του 2022, εκτός από τα εθνικά συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση State of European Tech 2021, το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα έχει πλέον ξεπεράσει το συμβολικό ορόσημο χρηματοδότησης start ups των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (121 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, υπερτριπλάσιο από το ποσό που συγκεντρώθηκε το 2020 ήτοι 37 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο αριθμός των ευρωπαϊκών unicorns αυξάνεται με πρωτοφανείς πλέον ρυθμούς. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν την εκπληκτική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Enterprise Greece συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια καθώς θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι η ύπαρξη ταλέντων και γενικότερα εξειδικευμένου προσωπικού. Αξιοποιώντας την παρούσα δυναμική και συμμετέχοντας σε τέτοιες πρωτοβουλίες, η Enterprise Greece συνδράμει στην προσπάθεια να καταστεί η Ευρώπη, κόμβος καινοτομίας και χώρος ανάπτυξης μελλοντικών τεχνολογικών κολοσσών.