Η ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών στο Σαν Φρανσίσκο έκανε την Google να ρίξει ένα δισ. δολάρια για να χτίσει 20.000 σπίτια

Η ανεξέλεγκτη αύξηση τιμών στο Σαν Φρανσίσκο έκανε την Google να ρίξει ένα δισ. δολάρια για να χτίσει 20.000 σπίτια
epa05697120 Google Chief Executive Officer (CEO), Sundar Pichai speaks during an event organized by Google India in New Delhi, India, 04 January 2017. According to a press release, in presence of Google CEO Sundar Pichai, Google India announced the launch of Digital Unlocked, training program to empower thousands of Indian Small and Medium Businesses (SMBs) with essential digital skills that will enable them to get online and start using the power of the internet to grow their business. EPA/RAJAT GUPTA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εν λόγω δέσμευση της Google έρχεται σε συνέχεια μιας κίνησης που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το Facebook, για να βοηθήσει όσους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Σε μια προσπάθεια να «χτίσει μια πιο εξυπηρετική Google», ο CEO της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα αφιέρωνε ένα δισ. δολάρια για την κατασκευή 20.000 νέων σπιτιών στην Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, και κυρίως στο νότιο κομμάτι της περιοχής κοντά στα κεντρικά γραφεία της Google.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας έλλειψης οικονομικών επιλογών στέγασης για μακροχρόνιους κατοίκους μικρομεσαίων εσόδων», δήλωσε ο Πιτσάι σε μια ανάρτηση όπου ανακοινώθηκε η κίνηση της Google. «Η απουσία νέων σπιτιών, σε συνδυασμό με το ολοένα αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική έλλειψη προσιτών επιλογών στέγασης για μακροχρόνιους κατοίκους μικρομεσαίων εσόδων», συμπλήρωσε.

Τα τρία τέταρτα από την εν λόγω δέσμευση του ενός δισ. δολαρίων θα προέλθει από την αλλαγή χρήσης σε μια περιοχή ιδιοκτησίας της Google, η οποία αντί να χρησιμοποιηθεί για γραφεία θα γίνει περιοχή κατοικιών, όπου θα μπορούσαν χτιστούν 15.000 σπίτια «για ανθρώπους όλων των εισοδημάτων» μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα υπόλοιπα 250 εκατ. δολάρια θα δημιουργήσουν ένα επενδυτικό fund που θα προσφέρει στους υπεύθυνους ανάπτυξης ακινήτων το απαραίτητο κίνητρο για να χτίσουν 5.000 οικονομικά σπίτια σε όλη την Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Η δέσμευση της Google έρχεται σε συνέχεια μιας κίνησης που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο το Facebook, τη λεγόμενη «Chan Zuckerberg Initiative», μεταξύ άλλων, που συγκέντρωσε 280 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια για να βοηθήσει να διατηρηθούν ή να κατασκευαστούν 8.000 οικονομικά σπίτια μέσα σε δέκα χρόνια. Καθώς οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν προσλάβει πιο ακριβούς εργαζομένους, έχουν δεχθεί έντονες κριτικές από ακτιβιστές της Περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, κατοίκους και άλλους για το ότι πυροδοτούν μια στεγαστική κρίση στην περιοχή.

Μια πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων του Census Bureau έδειξε ότι ο πληθυσμός της Περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο έχει αυξηθεί πάνω από 8%, ή κατά 600.000 ανθρώπους από το 2010. Αυτή η ανάπτυξη έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Καλιφόρνια. Η ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τους στεγαστικούς νόμους έχουν περιορίσει τις νέες κατασκευές, ενώ παράλληλα έχουν προκαλέσει άνοδο των στεγαστικών τιμών. Η Περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο είχε επίσης τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό αστέγων, μετά τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.