«Η επίδραση της Κυριακής»: Γιατί η τιμή των κρυπτονομισμάτων τείνει να καταρρέει το Σαββατοκύριακο;

«Η επίδραση της Κυριακής»: Γιατί η τιμή των κρυπτονομισμάτων τείνει να καταρρέει το Σαββατοκύριακο;
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Τα ψηφιακά νομίσματα δεν συνδέονται με καμία ρυθμιστική αρχή και πωλούνται ελεύθερα εκτός των κανονικών ωρών λειτουργίας των χρηματιστηρίων – δίνοντας στους επενδυτές το προνόμιο να τα αγοράζουν ή να τα πωλούν όποτε θέλουν.

Ένα πιθανό μειονέκτημα: Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να εμφανίσουν τεράστιες μεταβολές στην αγορά τα Σαββατοκύριακα ή ακόμα και στις διακοπές. Στα μέσα Απριλίου, το 10% της αξίας του Bitcoin χάθηκε κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου.

Σε γενικές γραμμές, οι αποδόσεις του Bitcoin ήταν χαμηλότερες τα Σαββατοκύριακα το 2021 απ’ ό,τι μέσα στην εβδομάδα. Η μέση απόδοση του Bitcoin φέτος ήταν 0,29% τις καθημερινές, σε σύγκριση με 0,17% τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας YCharts.

Αλλά σχεδόν τα μισά από τα Σαββατοκύριακα, οι τιμές του Bitcoin κατέληγαν υψηλότερα στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα απ’ ό,τι ήταν την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από την Eaglebrook Advisors, έναν διαχειριστή κρυπτονομισμάτων για χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

Η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών που διεξάγει έρευνα πάνω στα κρυπτονομίσματα στο Πανεπιστήμιο του Sussex, πρόσφατα παρατήρησε μια τάση που αποκαλεί «η επίδραση της Κυριακής».

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, οι οποίοι υποστηρίζει ότι είναι καθοριστικοί για την διαμόρφωση της τιμής των κρυπτονομισμάτων, σχεδόν πάντα απουσιάζουν τις Κυριακές, ακόμη και αν εργάζονται περιστασιακά τα Σάββατα. Χωρίς τη συμμετοχή τους στην αγορά Bitcoin τις Κυριακές, οι τιμές τείνουν να μειώνονται, λέει.

«Τον Απρίλιο, οι αποδόσεις της Δευτέρας και της Κυριακής για το Bitcoin ήταν πραγματικά πολύ, πολύ διαφορετικές», λέει η Alexander.

Η αγορά του Bitcoin κυριαρχείται από μερικούς τεράστιους παίκτες. Το Bloomberg αναφέρει ότι περίπου το 2% των ανώνυμων λογαριασμών κατέχουν το 95% των Bitcoin. Οποιαδήποτε κίνηση από αυτούς τους γίγαντες, που συχνά αποκαλούνται «φάλαινες», μπορεί να έχει «μεγάλη επίδραση» στην τιμή του Bitcoin, σύμφωνα με τον Roberto Talamas, αναλυτή της εταιρείας έρευνας κρυπτονομισμάτων Messari.

Αυτό το ζήτημα ρευστότητας μπορεί να επιδεινώνεται τα Σαββατοκύριακα – όταν λιγότεροι επενδυτές τείνουν να κάνουν συναλλαγές. Οι επενδυτές στις ΗΠΑ μπορούν να διαπραγματεύονται μόνο με χρήματα που υπάρχουν ήδη στους λογαριασμούς τους, καθώς η μεταφορά περισσότερων χρημάτων σε έναν λογαριασμό απαιτεί τη συμμετοχή των τραπεζών, θεματοφυλάκων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δεν λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι «ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο παρατηρείται υποχώρηση των τιμών», λέει ο Chris King, διευθύνων σύμβουλος της Eaglebrook Advisors.

Πηγή: Fortune.com