Η επικεφαλής του ΔΝΤ για τα κρυπτονομίσματα: «Δεν θα αντάλλαζα τα δολάρια μου για αυτά»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ για τα κρυπτονομίσματα: «Δεν θα αντάλλαζα τα δολάρια μου για αυτά»
Photo: AFP
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δεν πιστεύει ότι πλησιάζει η μέρα που το κρυπτονόμισμα θα ανταγωνιστεί το νόμισμα των ΗΠΑ σε μέγεθος.

Τις επιφυλάξεις για το ρόλο που μπορούν να έχουν τα κρυπτονομίσματα ως σημαντικό assets για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εν μέσω της αυξανόμενης συζήτησης για τα crypros.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) χορήγησε άδεια σε 10 διαχειριστές κεφαλαίων που προσφέρουν spot ΕTF για bitcoin. Μεταξύ αυτών που θα ξεκινήσουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης είναι το Ark/21 Shares Bitcoin ETF, το Franklin Templeton Bitcoin ETF, το WinsdomTree Bitcoin Fund και το Invesco/Galaxy Bitcoin ETF, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο του Cboe. Με ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η SEC γνωστοποίησε ότι ενέκρινε τη διαπραγμάτευση των spot ETFs των Grayscale, Bitwise και Hashdex.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνέντευξη της στο Yahoo Finance, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε «θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του χρήματος και περιουσιακών στοιχείων (assets). Όταν μιλάμε για τα cryptos, στην πραγματικότητα μιλάμε για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Θα μπορούσε να είναι υποστηριζόμενη και υπό αυτή την έννοια, πιο ασφαλής και λιγότερο επικίνδυνη, ή θα μπορούσε να μην είναι υποστηριζόμενη και επομένως μια πιο επικίνδυνη επένδυση. Αλλά δεν είναι ακριβώς χρήματα. Είναι περισσότερο σαν ένα ταμείο διαχείρισης χρημάτων».

Παρά τον πρόσφατο «ντόρο» για το bitcoin, η Γκεοργκίεβα δεν πιστεύει ότι πλησιάζει η μέρα που το κρυπτονόμισμα θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό δολάριο σε μέγεθος.

«Κοιτάξτε, αυτή η μέρα, αν υπάρχει, είναι τόσο μακριά στο μέλλον που νομίζω ότι δεν είναι πολύ χρήσιμο να μιλάμε γι’ αυτήν. Γιατί το δολάριο είναι σήμερα ένα κυρίαρχο νόμισμα; Λόγω του μεγέθους της αμερικανικής οικονομίας και, κυρίως, του βάθους των κεφαλαιαγορών στις ΗΠΑ», εξήγησε η Βουλγάρα αξιωματούχος, συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά του δολαρίου με άλλα βασικά παγκόσμια νομίσματα.

«Έτσι, εγώ, τουλάχιστον, δεν βιάζομαι να μετατρέψω τα δολάριά μου σε άλλο νόμισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει, ξέρετε, να διαφοροποιήσετε. Αλλά, δεν θα ανησυχούσα πάρα πολύ για το bitcoin που ανταγωνίζεται το δολάριο. Υπάρχουν πράγματα που με κάνουν να χάνω τον ύπνο μου και αυτό δεν είναι ένα από αυτά» πρόσθεσε η επικεφαλής του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: