Η επιστροφή στην… κινηματογραφική κανονικότητα για το Πεκίνο

Η επιστροφή στην… κινηματογραφική κανονικότητα για το Πεκίνο
epaselect epa07676893 A visitor walks past an advertisement for the Spirited Away movie in a cinema, in Beijing, China, 27 June 2019. Spirited Away, the Japanese animation, sets China box office record for a Japanese film in China over its opening weekend making more than Disney's Toy Story 4. According to the media, the Japanese animation earned 27.7 million dollars, more than twice as much as Disney's Toy Story 4 which made 13.2 million dollars. Studio Ghibli film Spirited Away was officially released in 2001, and 18 years after the rest of the world watched it, the film has been released in China. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Πεκίνο ξανάνοιξε εν μέρει τους κινηματογράφους την περασμένη Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Associated Press, καθώς η απειλή του κορωνοϊού συνεχίζει να υποχωρεί στην κινεζική πρωτεύουσα.

Κινηματογραφικές αίθουσες σε μέρη της πόλης που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου αναφορικά με τη μόλυνση ατόμων από τον ιό άρχισαν να δέχονται τους …σινεφίλ με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Τα εισιτήρια πρέπει να κλείνονται από πριν, η πληρότητα των αιθουσών είναι μόλις στο 30% και δεν επιτρέπονται τρόφιμα και ποτά στην αίθουσα.

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους στην Κίνα, για να εισέλθει κάθε επισκέπτης απαιτείται να ελεγχθεί η θερμοκρασία του και το διαδικτυακό αρχείο ταξιδιών του. Οι κινηματογράφοι είχαν κλείσει για περίπου έξι μήνες αλλά άρχισαν να ξανανοίγουν την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Η Κίνα ανέφερε μόλις 21 νέα κρούσματα την Παρασκευή – έξι αυτά προερχόμενα από το εξωτερικό. Το Πεκίνο εδώ και δύο εβδομάδες δεν έχει κανένα κρούσμα, ωθώντας τις αρχές να άρουν πολλούς από τους περιορισμούς στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Ο κινηματογράφος Poly International Cinema κοντά στην Πλατεία Τιενανμέν προέβαλλε δύο ταινίες την Παρασκευή: την κωμωδία Dolittle και την ταινία με υπερ-ήρωες Bloodshot. Οι εγχώριες παραγωγές επίσης προσελκύουν κοινό, ενώ πολλά είναι και τα εισιτήρια που πωλούνται για ταινίες που παράγονται στην Ινδία.

«Για μας που λατρεύουμε τις ταινίες και ζούμε από αυτές, η ζωή χωρίς κινηματογραφικές προβολές είναι γεμάτη δυσκολίες» λέει ο σχεδιαστής κινηματογραφικών αφισών Liu Jingyu στο Associated Press. Το τελευταίο εξάμηνο, τα έσοδά του είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά πλέον οι ελπίδες του αναπτερώθηκαν.

Γενικά, οι Κινέζοι είναι φανατικοί θαμώνες των κινηματογραφικών αιθουσών και η χώρα αναμενόταν να ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος ως το μεγαλύτερο box office του κόσμου, πριν χτυπήσει η πανδημία.

Η επιστροφή στην… κινηματογραφική κανονικότητα, από πλευράς εισιτηρίων και αγοράς, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.