Η επιστροφή της Meta στο γραφείο είναι ένα χάος: «Έχουμε πολλά να καταλάβουμε»

Η επιστροφή της Meta στο γραφείο είναι ένα χάος: «Έχουμε πολλά να καταλάβουμε»
Meta logo displayed on a phone screen and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 29, 2021. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το τέλος της εξ ολοκλήρου απομακρυσμένης εργασίας δημιουργεί προβλήματα στον τεχνολογικό κολοσσό.

Η Meta, η οποία υποστήριζε την απομακρυσμένη εργασία πριν από μερικά χρόνια, απείλησε τον περασμένο μήνα τους υπαλλήλους της με απόλυση εάν δεν συμμορφώνονταν με την εντολή επιστροφής στο γραφείο που απαιτούσε την παρουσία τους τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Αν και ένα τέτοιο υβριδικό πρόγραμμα εργασίας είναι αρκετά διαδεδομένο, η Meta φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα με αυτό.

«Είναι ένα χάος», δήλωσε ένας εργαζόμενος για την επιστροφή στο γραφείο, σύμφωνα με το Insider.

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram και η οποία έχει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, θέλει το προσωπικό να αλληλεπιδρά περισσότερο δια ζώσης. Αλλά η προσπάθεια να κλειστεί μια αίθουσα συνεδριάσεων για να γίνει ακριβώς αυτό αποδείχθηκε δύσκολη, είπαν οι εργαζόμενοι. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετές αίθουσες για τον αριθμό του προσωπικού, όπως φαίνεται.

«Έχουμε εργαστεί για να το αντιμετωπίσουμε αυτό με περισσότερους χώρους συνεργασίας και σταθμούς εργασίας που επιτρέπουν βιντεοκλήσεις και εστιασμένη εργασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στο Insider. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουμε περίπου 80 γραφεία σε όλο τον κόσμο και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες μας θα έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία καθώς καλωσορίζουμε τους ανθρώπους πίσω στο γραφείο».

Το Fortune επικοινώνησε με τη Meta για κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.

Οι εργαζόμενοι είχαν επίσης δυσκολίες να εξασφαλίσουν ένα γραφείο για επαρκή χρονικά διαστήματα. Πέρυσι, η Meta υιοθέτησε μια στρατηγική διαμοιρασμού γραφείων που επέτρεπε σε άτομα που εξακολουθούσαν να εργάζονται εξ αποστάσεως να κλείνουν ένα γραφείο ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τώρα, οι εργαζόμενοι που καλούνται στο γραφείο πρέπει μερικές φορές να αλλάζουν από το ένα γραφείο στο άλλο πριν από το τέλος της ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για όσους έχουν συνηθίσει σε ένα οικείο γραφείο στο σπίτι. Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στο Insider ότι τα γραφεία μπορούν να κλείνονται μία εβδομάδα νωρίτερα για έως και τρεις συνεχόμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά όπως έγραψε ο Adam Mosseri, επικεφαλής του Instagram, στο Threads: «Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει την υβριδική εργασία. Η ανάθεση γραφείων σημαίνει πολλές άδειες καρέκλες. Τα γραφεία ξενοδοχείων σημαίνουν πολλά άγνωστα πρόσωπα. Τα pods είναι καλά για την ιδιωτικότητα, αλλά καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Έχουμε πολλά να καταλάβουμε».

Το 2020, ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διατυμπάνιζε τη στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg καυχιόταν τότε: «Θα είμαστε η πιο προωθητική εταιρεία σε ό,τι αφορά στην εργασία εξ αποστάσεως στην κλίμακά μας, με ένα μελετημένο και υπεύθυνο σχέδιο για το πώς θα το κάνουμε αυτό». Και είχε εκτιμήσει ότι περίπου οι μισοί από τους υπαλλήλους της εταιρείας θα εργάζονται εξ αποστάσεως μέσα στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.

Αλλά από τις αρχές αυτού του μήνα, όλοι οι εργαζόμενοι, εκτός από εκείνους με εγκεκριμένες από τη διοίκηση εξαιρέσεις, πρέπει να επιστρέφουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, με την παρουσία τους να παρακολουθείται με εξειδικευμένα εργαλεία. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα μπορούσαν να απολυθούν ή να υποστούν πλήγμα στις αξιολογήσεις της απόδοσής τους.

Σε συνέντευξή του στο Lex Fridman Podcast αυτή την εβδομάδα, ο Zuckerberg εξήγγειλε τις δυνατότητες της απομακρυσμένης εργασίας που διεξάγεται μέσω των πρωτοποριακών ακουστικών metaverse και των φωτορεαλιστικών avatars που αναπτύσσει η εταιρεία του. «Νομίζω ότι αυτό μας φέρνει πολύ πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να δουλεύουμε φυσικά σε διαφορετικά μέρη, αλλά στην πραγματικότητα να νιώθουμε ότι είμαστε μαζί», είπε.

Αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα των σημερινών εργαλείων να το επιτύχουν αυτό, λέγοντας: «Νομίζω ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί σήμερα με τη βιντεοδιάσκεψη και τις βασικές τεχνολογίες που διαθέτουμε».

Τον Μάρτιο, ενώ προετοίμαζε τους υπαλλήλους για την επιστροφή στο γραφείο, έγραψε σε ένα υπόμνημα: «Σας ενθαρρύνω όλους να βρείτε περισσότερες ευκαιρίες να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας από κοντά».

Τώρα, όπως φαίνεται, η εταιρεία πρέπει να κάνει την αλληλεπίδραση στον πραγματικό κόσμο λιγότερο ενοχλητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com