Η επιτυχία δεν σχετίζεται με το υψηλό IQ

Η επιτυχία δεν σχετίζεται με το υψηλό IQ

Αυτό που απαιτεί η αποτελεσματική ηγεσία είναι το να γνωρίζεις πώς να συνδέεσαι με τους ανθρώπους σε συναισθηματικό επίπεδο.

της Ντομινίκ Τζόουνς*

Βάσει της εμπειρίας μου, το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της επιτυχίας ενός ηγέτη είναι οι συναισθηματικές δυνατότητές του.

Θέλετε να το πείτε EQ (συναισθηματική νοημοσύνη); Θέλετε να το πείτε ωριμότητα, ή το να συμπεριφέρεσαι σαν μεγάλος; Η ουσία είναι ότι η ικανότητα ενός ηγέτη να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων – και να προσδιορίζει, να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα με θετικό τρόπο – μπορεί να συνιστά μια μεγάλη πρόκληση. Η χρήση της συναισθηματικής νοημοσύνης για να κατευθύνεται η σκέψη και η συμπεριφορά έχει τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτούς των οποίων ηγείστε.

Ως ηγέτης στον χώρο των ανθρώπινων πόρων, έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας μου συμβουλεύοντας άλλους. Κι έχω ανακαλύψει ότι συχνά στη ρίζα κάθε ζητήματος βρίσκεται η εξής αλήθεια: ένας ηγέτης μπορεί να είναι εξαιρετικός στοχαστής, αλλά μπορεί και να μην διαθέτει μια θεμελιώδη κατανόηση του πώς να συνδεθεί με τους ανθρώπους.

Μέχρι πρόσφατα, το βασικό κριτήριο που χρησιμοποιούσαν οι οργανισμοί για να εντοπίζουν τους εν δυνάμει ηγέτες ήταν το υψηλό IQ (δείκτης ευφυΐας). Αυτή η εστίαση στη γνωσιακή ευφυΐα οδήγησε τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων να διδάσκουν ότι μια σωστή λήψη απόφασης στηρίζεται στη συλλογή δεδομένων, την ανάλυσή τους και τη χρήση λογικών συλλογισμών για τον προσδιορισμό του καλύτερου πλάνου δράσης.

Όμως, αν και η εγκεφαλική ευφυΐα είναι πράγματι σημαντική, το να γνωρίζεις πώς να συνδέεσαι με τους ανθρώπους σε συναισθηματικό επίπεδο είναι κρίσιμο στοιχείο της αποτελεσματικής ηγεσίας.

Η συναισθηματική ευφυΐα είναι τέχνη. Εμπεριέχει τη γνώση και την ικανότητα ελέγχου των αντιδράσεων και των συναισθημάτων· το να μιλάτε πίσω από την πλάτη κάποιου, το να μην αναγνωρίζετε τη βοήθεια κάποιου, το να μην δέχεστε ανατροφοδότηση είναι όλα ενδείξεις ότι πρέπει να δουλέψετε πάνω στη συναισθηματική σας ικανότητα. Διότι αυτός ο τύπος συμπεριφοράς δεν θα σας πάει μακριά ως προς τις σχέσεις σας με την ομάδα.

Οι συμβουλές μου προς τους ηγέτες που επιδιώκουν να βελτιώσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι απλές. Προσπαθήστε:

– Να ακούτε ενεργά τον άλλον

– Να έχετε ενσυναίσθηση προς τους άλλους

– Να έχετε αυτογνωσία

– Να κατανοείτε τι κινητοποιεί συναισθηματικά τους άλλους

– Να δράτε και όχι να αντιδράτε σε καταστάσεις

– Να είστε ταπεινός· μην υποκρίνεστε ότι έχετε όλες τις απαντήσεις.

Οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ηγεσία πρέπει να περιλαμβάνουν τη σκέψη των άλλων, την κατανόηση αυτών που λέγονται, και τα συναισθήματα που υποκρύπτονται πίσω απ’ όλα αυτά. Η βελτίωση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης θα σας κάνει τον ηγέτη εκείνο που οι άλλοι θα θέλουν να ακολουθούν.

Η Ντομινίκ Τζόουνς είναι αντιπρόεδρος ανθρώπινων πόρων στην Halogen.

Πηγή: fortune.com