Η εταιρεία που κήρυξε τον «πόλεμο της λιμουζίνας» στην Uber

Η εταιρεία που κήρυξε τον «πόλεμο της λιμουζίνας» στην Uber

H ισραηλινή Gett προσπαθεί να κατακτήσει την αγορά των μετακινήσεων επιχειρηματικών στελεχών από την Uber, με όπλο τις σταθερές τιμές.

Με κάθε δολάριο που κερδίζει η Uber αυξάνονται και οι «μνηστήρες» που επιθυμούν να βρεθούν στη θέση της. Και αυτό ακριβώς κάνει η Gett.

H Ισραηλινή εταιρεία μισθωμένων υπηρεσιών πολυτελών αυτοκινήτων παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα για επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης και τους υπαλλήλους τους. Όπως έσπευσε να δηλώσει, οι τιμές της είναι χαμηλότερες από αυτές των αντίστοιχων υπηρεσιών της Uber. Και κυρίως, παραμένουν σταθερές.

Η Gett δημιουργήθηκε το 2010 και γρήγορα κατάφερε να κατακτήσει αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις πριν επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, η Gett και η Uber προσφέρουν υπηρεσίες πολυτελών αυτοκινήτων κατά παραγγελία, τις οποίες οι επιβάτες μπορούν να κλείσουν και να πληρώσουν μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες τους διαφέρουν σε σημαντικά πεδία. Η Gett επικεντρώνεται πάνω στις υπηρεσίες των «μαύρων αυτοκινήτων». Η Uber αντίθετα επέκτεινε τις υπηρεσίες της και σε άλλους τομείς. Ανάμεσά σε αυτές ξεχωρίζει το UberX, μια υπηρεσία χαμηλού κόστους που ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά ταξί.

Επιπλέον, η Uber σύστησε την αμφιλεγόμενη «κυματική τιμολόγηση», ένα δυναμικό μοντέλο με το οποίο καταφέρνει να αυξάνει τις τιμές ανάλογα με την παραγγελία. H Gett δεν το υιοθετεί και ελπίζει πως με αυτήν την κίνηση θα καταφέρει να της προσφέρει περισσότερους πελάτες σε σχέση με την αντίπαλό της.

Εκτός από την Gett, η Uber έχει να ανταγωνιστεί και την Lyft. Τόσο η Uber όσο και η Lyft έχουν παρουσιάσει τα δικά τους προγράμματα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους να οργανώσουν και να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τις υπηρεσίες των μισθωμένων οχημάτων τους.

Στην περίπτωση της Uber οι εταιρείες μπορούν να προγραμματίσουν τους χρόνους και τα μέρη που θα μεταβαίνουν οι υπάλληλοί τους. Η εταιρεία χρεώνει αυτόματα τις εταιρείες για αυτές τις υπηρεσίες, ενώ συνεργάζεται με τις εταιρείες λογισμικού Concur και Expensify για να απλοποιήσει τις διαδικασίες.

Το μέγεθος και η δημοφιλία της Uber της δίνει το πλεονέκτημα. Μέχρι τον Μάρτιο, κατείχε το 47% των μεταφορών επιχειρηματικών στελεχών και υπαλλήλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την έρευνα της Certify. Στη Νέα Υόρκη, μάλιστα, παρουσίασε αύξηση από το 9%, το 2014, στο 21%.

Το πρόγραμμα της Gett για τις επιχειρήσεις μοιάζει πολύ με αυτό της Uber. Μέχρι στιγμής εξυπηρετεί, σύμφωνα με την ίδια, πάνω από 2500 εταιρείες παγκοσμίως, μεταξύ αυτών τις μισές από την λίστα του Fortune 500.

Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος ποια εταιρεία θα επικρατήσει σε αυτόν τον «πόλεμο της λιμουζίνας». Αλλά με όπλο την σταθερή και χαμηλή τιμή η Gett μοιάζει αρκετά ισχυρή για να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά απέναντι στην Uber.