Η Evergrande έχει πρόβλημα – αλλά μάλλον δεν θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers

Η Evergrande έχει πρόβλημα – αλλά μάλλον δεν θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers
(FILES) In this file photo taken on September 17, 2021 shows the halted under-construction Evergrande Cultural Tourism City, a mixed-used residential-retail-entertainment development, in Taicang, Suzhou city, in China's eastern Jiangsu province. - Anxious investors, employees and suppliers describe a scramble inside teetering Chinese property giant Evergrande, in a crisis that has shaken public trust as it struggles to tide over a liquidity crunch. (Photo by Vivian LIN / AFP) / TO GO WITH AFP STORY CHINA-ECONOMY-PROPERTY-EVERGRANDE,FOCUS BY BEIYI SEOW AND VIVIAN LIN Photo: AFP

της Lucinda Shen

Είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά οι ανησυχίες ότι η κατάρρευση του κινεζικού γίγαντα ακινήτων Evergrande θα εξελιχθεί σε Lehman Brothers 2.0 φαίνονται προς το παρόν υπερβολικές.

Όπως τόνισε η στήλη Term Sheet του Fortune USA την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν όλο και περισσότερο για το αν η υπερχρεωμένη και προβληματική Evergrande, μια εταιρεία του Fortune Global 500, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύτερο σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Οι ανησυχίες αυξήθηκαν το Σαββατοκύριακο και τα futures του Dow βυθίστηκαν, καθώς οι ανησυχίες για την αθέτηση πληρωμών της εταιρείας για το τεράστιο χρέος της ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαπλώθηκαν, ρίχνοντας την αποτίμηση της ίδιας της Evergrande από 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πανικός ήταν τόσο έντονος που η ιστορία προκάλεσε ακόμη και συγκρίσεις με τη Lehman Brothers, τον υπερδανεισμένο τιτάνα της οικονομίας, η αποτυχία του οποίου έγινε συνώνυμο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σταματήσει ο πανικός και να πάρουμε μια ανάσα. Ναι, η ιστορία της Evergrande είναι ανησυχητική, μην με παρεξηγήσετε. Αλλά οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί ότι αυτή θα εξελιχθεί στην ελεύθερη πτώση τύπου Lehman. Για αρχή, η Evergrande αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την κινεζική οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα πιθανότατα θα παρέμβει για να δώσει χείρα βοηθείας. Αν και το ερώτημα εδώ, όπως και πριν από μια εβδομάδα, εξακολουθεί να είναι το πώς θα εξελιχθεί αυτό.

«Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές είναι φυσικά ότι το Υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισαν να μην διασώσουν τη Lehman και δεν κατάλαβαν τις συνέπειες αυτής της αποτυχίας», λέει ο Ed Yardeni, οικονομολόγος, στο Term Sheet. «Αυτή τη φορά θα δούμε πώς θα κινηθεί η κινεζική κυβέρνηση, αλλά είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα παρέμβει».

Η κατάρρευση της Lehman οδήγησε επίσης σε μια γρήγορη απώλεια εμπιστοσύνης, εν μέρει επειδή αφορούσε την ελάχιστα κατανοητή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων των ενυπόθηκων τίτλων. Προς το παρόν, τουλάχιστον, τα προβλήματα της Evergrande προέρχονται από τραπεζικά δάνεια και προϊόντα πλούτου – προϊόντα που είναι πιο εδραιωμένα.

Ο Yardeni δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι το παράδειγμα της Lehman είναι υπερβολικό. Το ίδιο λέει και ο Bruce Pang, επικεφαλής της έρευνας μακροοικονομικών και στρατηγικής στην China RenaissanceSecurities, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να βοηθήσει σε μια ελεγχόμενη κατάρρευση. Επίσης, οικονομολόγοι της Societe Generale με επικεφαλής τον Wei Yao σημειώνουν ότι «η αποφυγή μιας συστημικής συμπίεσης ρευστότητας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας».

Ναι, το έπος της Evergrande θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον τομέα των ακινήτων στην Κίνα, καθώς εκτιμάται ότι το 70% – 80% του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών είναι συνδεδεμένο με την αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον συνάδελφό μου Grady McGregor. Αυτό θα μπορούσε να εμβαθύνει αυτό που φαίνεται να είναι μια υπάρχουσα επιβράδυνση στην οικονομία της χώρας και να ωθήσει ακόμη περισσότερους επενδυτές μακριά από τη χώρα.

Αλλά οι συγκρίσεις με την ανεξέλεγκτη πτώση που ακολούθησε η Lehman φαίνεται προς το παρόν να είναι ένα υπερβολικό, εφιαλτικό σενάριο.

Πηγή: Fortune.com