Οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν την McDonald’s για φοροδιαφυγή

Οι ευρωπαϊκές αρχές ερευνούν την McDonald’s για φοροδιαφυγή
Photo:

Οι δραστηριότητες της εταιρείας στο Λουξεμβούργο βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διερευνήσουν τις φορολογικές συμφωνίες της McDonald’s με το Λουξεμβούργο που επέτρεψαν στην αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων να μην καταβάλει φόρους για δικαιώματα εκμετάλλευσης από το 2009, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς αναδρομικούς φόρους για την εταιρεία.

Μάλιστα, πριν δύο μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει έως 30 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler Automobiles και από την Ολλανδία να πράξει κατά τον ίδιο τρόπο και με την Starbucks, καθώς οι φορολογικές τους συμφωνίες θεωρήθηκαν παράνομη ενίσχυση.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, η McDonald’s δεν είχε καταβάλει εταιρικό φόρο στο Λουξεμβούργο και στις ΗΠΑ για δικαιώματα εκμετάλλευσης που είχαν καταβάλλει οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων σε Ευρώπη και Ρωσία από το 2009, ως αποτέλεσμα δύο φορολογικών αποφάσεων που εξέδωσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

«Μια φορολογική απόφαση που συμφωνεί να μην καταβάλλει η McDonald’s φόρο επί των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ούτε στο Λουξεμβούργο ούτε στις ΗΠΑ πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων», σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Σκοπός των συμβάσεων περί διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών είναι η αποφυγή της διπλής φορολόγησης και όχι η δυνατότητα διπλής μη φορολόγησης», συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν παρείχε ειδική φορολογική μεταχείριση αλλά ούτε και κάποιο επιλεκτικό προνόμιο στην McDonald’s, ενώ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως στην έρευνα. Η ίδια ωστόσο ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με όλους τους φορολογικούς κανονισμούς στην Ευρώπη και ότι οι εταιρείες της είχαν καταβάλει πάνω από 2,1 δισεκ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους στην ΕΕ από το 2010 έως το 2014, με μέσο φορολογικό συντελεστή σχεδόν 27%.