Η Ευρώπη μοιράζει… κυρώσεις στη Λευκορωσία, αλλά για τον Λουκασένκο ο καλύτερος φίλος είναι ο Ερντογάν

Η Ευρώπη μοιράζει… κυρώσεις στη Λευκορωσία, αλλά για τον Λουκασένκο ο καλύτερος φίλος είναι ο Ερντογάν
ANKARA, TURKEY - APRIL 16: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Belarusian President Alexander Lukashenko (L) shake hands following their joint press conference at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on April 16, 2019. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Η Τουρκία είναι από τα πιο φιλικά κράτη απέναντι στη Λευκορωσία, επισημαίνει ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο σε συνέντευξή του στο τουρκικό TRT, προσθέτοντας πως υποστηρίζει ο ένας τον άλλον στους διεθνείς οργανισμούς. «Η Τουρκία είναι ένα από τα πιο φιλικά κράτη απέναντι στη Λευκορωσία», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το υπουργείο Εξωτερικών [της Τουρκίας] και ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζουν τη Λευκορωσία σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες. Ομοίως, και εμείς υποστηρίζουμε την Τουρκία».

Νωρίτερα το Δεκέμβριο, η ΕΕ υιοθέτησε την πέμπτη δέσμη κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το Λουκασένκο.

Την εργαλειοποίηση των μεταναστών είχε επιχειρήσει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί την ενορχηστρωμένη και με πολιτικά κίνητρα εργαλειοποίηση των ανθρώπων.

«Εκ μέρους του λευκορωσικού λαού, θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Ρετζέπ Ερντογάν και την τουρκική ηγεσία για τη στάση αρχών και τη συνέπεια της Τουρκίας έναντι της Λευκορωσίας”, είπε ακόμη ο Λουκασένκο στη συνέντευξή του και προσέθεσε: «Τηρείτε τις υποσχέσεις σας. Και ανταποδίδουμε τη χάρη (…) Οποιοδήποτε αίτημα του Ρετζέπ Ερντογάν εκπληρώνεται χωρίς αμφιβολία από τη Λευκορωσία, όποτε είναι δυνατόν. Το ίδιο κάνει και η Τουρκία».

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία «ηρωική χώρα» και την ηγεσία της την «ευγενέστερη στον κόσμο», καθώς όπως ανέφερε φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και αυτό τους τιμά.

Αναφερόμενος ακόμη στον Τούρκο Πρόεδρο είπε: «Είτε θεωρώ είτε όχι τον Ερντογάν ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, έχει ήδη γίνει μια σημαντική προσωπικότητα σε αυτόν τον κόσμο». «Καθόρισε την αναπτυξιακή πορεία του τουρκικού κράτους και των 85 εκατομμυρίων Τούρκων στον 21ο αιώνα. Λειτουργεί πραγματικά σαν πραγματικός ηγέτης σε αυτό το μέρος του πλανήτη. Είναι μια προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο και όχι μόνο», ανέφερε.

Σε κοινή δήλωσή τους Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς έχουν δηλώσει «ενωμένοι στη βαθιά ανησυχία για τις συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος Λουκασένκο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το διεθνές δίκαιο».

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος είχε προκαλέσει την οργή της διεθνούς κοινότητας μετά την πρωτοφανή “αεροπειρατεία” των Αρχών της χώρας σε αεροσκάφος της Ryanair που μετέφερε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.