Η Ευρώπη πλησιάζει περισσότερο στην έγκριση διαβατηρίων εμβολιασμού για τον COVID. Ιδού οι λεπτομέρειες

Η Ευρώπη πλησιάζει περισσότερο στην έγκριση διαβατηρίων εμβολιασμού για τον COVID. Ιδού οι λεπτομέρειες
Illustration photo. A French passport (European Union) with a QR code attesting that the person is not a covid 19 carrier. Photo d illustration. Un passport francais (union europeenne) avec un QR code attestant que la personne n est pas porteuse de la covid 19. (Photo by Valentino BELLONI / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

του Christiaan Hetzner

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη κατ’ αρχήν σε ένα σύνολο κανόνων που επιτρέπουν στον πληθυσμό της ΕΕ να ταξιδεύει ελεύθερα και πάλι σε όλα τα 27 κράτη-μέλη αυτό το καλοκαίρι.

Αν και υπόκειται σε τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πιστοποιητικού για τον COVID για σχεδόν 450 εκατομμύρια κατοίκους της Ένωσης.

Όλα τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό, καθώς και εκείνα που έχουν εξεταστεί και βγει αρνητικά ή έχουν εμβολιαστεί δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για αυτήν την ταχεία άδεια ταξιδιού.

Ωστόσο, δεν θα απαγορεύει τα ταξίδια ούτε και θα κάνει διάκριση έναντι εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τους μη εμβολιασμένους, το δικαίωμά τους να μετακινούνται εντός της ΕΕ παραμένει αναλλοίωτο, αλλά θα πρέπει να τηρούν τις κατά τόπους ρυθμίσεις για καραντίνα.

Το πιστοποιητικό δεν ισχύει για πολίτες εκτός ΕΕ που ζουν εκτός της Ένωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, σχέδια βρίσκονται σε εξέλιξη «για μια ‘λευκή λίστα’ χωρών εκτός ΕΕ με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης, από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα εξαιρούνται από την απαίτηση εμβολιασμού». Δεν είναι σαφές όμως πότε τα κράτη-μέλη θα δώσουν το πράσινο φως, αφήνοντας τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς απέξω, παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες ξεκίνησαν καλύτερα τον εμβολιασμό των πολιτών τους.

Η διευκόλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών θα βοηθούσε στην ανακούφιση της πίεσης στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Μέχρι στιγμής, η έλλειψη οποιουδήποτε αναγνωρισμένου υποδείγματος βεβαίωσης προκαλούσε δυσκολίες στα άτομα όταν ταξίδευαν εντός της ΕΕ, και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι λάμβαναν ακόμη και αναφορές για αναληθείς ή πλαστές βεβαιώσεις.

Με τον τουρισμό να συμβάλλει κατά δυσανάλογα υψηλό ποσοστό στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια καλή χρονιά – έναντι άλλων οικονομιών, το νέο ψηφιακό πιστοποιητικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επίσημη είσοδο της ΕΕ σε μια διπλή ύφεση το πρώτο τρίμηνο.

Το νέο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον COVID, το οποίο θα είναι δωρεάν, θα γίνεται δεκτό και στα 27 κράτη-μέλη συν την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Κάθε υπήκοος της ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση για το πιστοποιητικό, το οποίο μπορεί επίσης να εκτυπωθεί σε χαρτί κατόπιν αιτήματος. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες θα περιλαμβάνουν το όνομα του ατόμου, την ημερομηνία γέννησης, την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού, καθώς και την αρχή που το εκδίδει. Έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων.