Η Ευρώπη ποντάρει στις ΑΠΕ και επενδύει στα αιολικά πάρκα

Η Ευρώπη ποντάρει στις ΑΠΕ και επενδύει στα αιολικά πάρκα

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν τουλάχιστον το 27% της κατανάλωσης ενέργειας.

του David Meyer

Ο κλάδος της παραγωγής αιολικής ενέργειας μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων επεκτείνεται ραγδαία, καταγράφοντας 25% αύξηση δυναμικότητας μέσα στο 2017.

Ο οργανισμός του κλάδου WindEurope δημοσιοποίησε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία πέρυσι εισήλθαν στο δίκτυο 3,1 γιγαβάτ, χάρη στην εγκατάσταση 13 νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ένα απ’ αυτά, το Hywind Scotland, είναι το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν το Βέλγιο, η Φιλανδία και η Γαλλία. Συνολικά, 4.149 ανεμογεννήτριες σε 11 χώρες παρέχουν δυναμικότητα 15,78 γιγαβάτ.

Η WindEurope ανέφερε ότι προβλέπει πως η συνολική δυναμικότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 25 γιγαβάτ μέχρι το 2020.

Ο μεγαλύτερος μηνιαίος «δείκτης δυναμικότητας» για το 2017 – που αντιπροσωπεύει την ενέργεια που παρήχθη από ανεμογεννήτριες ως ποσοστό της μέγιστης δυναμικότητάς τους – ήταν 67,9% και καταγράφηκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με θυελλώδεις ανέμους, οι ανεμογεννήτριες στη Γερμανία παρήγαγαν τόσο πολύ ηλεκτρισμό που οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν τους καταναλωτές ώστε να βγει ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο.

Η μέση ανεμογεννήτρια είναι μεγαλύτερη σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, μία ανεμογεννήτρια το 2017 ήταν δυναμικότητας 5,9 μεγαβάτ κατά μέσο όρο, δηλαδή η δυναμικότητά της ήταν αυξημένη κατά 23% σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν το 2016.

«Η υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι πλέον ένα βασικό κομμάτι του ενεργειακού μας συστήματος. Και τα κόστη έχουν μειωθεί δραματικά. Η επένδυση στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας δεν κοστίζει περισσότερο από την επένδυση στη συμβατική παραγωγή ενέργειας» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν τουλάχιστον το 27% της κατανάλωσης ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο Dickson, η αύξηση στη δυναμικότητα δείχνει ότι ακόμα και ένα ποσοστό της τάξης του 35% θα είναι «εύκολα επιτεύξιμο».