Η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της έναντι της οπλοκατοχής

Η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της έναντι της οπλοκατοχής

Η Ευρώπη προτείνει νέους νόμους ελέγχου της οπλοκατοχής, αντιδρώντας στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να απαγορέψει την πώληση των πιο επικίνδυνων ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων και να καταστήσει πολύ δυσκολότερη τη νόμιμη αγορά άλλων όπλων εντός των γεωγραφικών ορίων της. Πλέον, όλοι οι άνθρωποι σε όλη την ΕΕ θα πρέπει να περνούν από ιατρικές εξετάσεις προτού λάβουν άδεια αγοράς όπλου. Επίσης, θα περιοριστούν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκάλεσε τη συμφωνία «σταθμό στον έλεγχο της οπλοκατοχής στην ΕΕ». «Έχουμε αγωνιστεί σκληρά για να πετύχουμε μια φιλόδοξη συμφωνία που μειώνει τον κίνδυνο κρουσμάτων πυροβολισμών σε σχολεία και κατασκηνώσεις, καθώς και τρομοκρατικών επιθέσεων με όπλα που οι τρομοκράτες κατέχουν νομίμως» ανέφερε.

Επιπλέον, η ΕΕ θα καταστήσει ευκολότερο τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πυροβόλων όπλων που έχουν αγοραστεί νομίμως ώστε να αποτρέψει την παράνομη διάθεσή τους στη μαύρη αγορά.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων ώστε να εξασφαλίσουν ότι ένα άτομο που αποτυγχάνει να λάβει άδεια σε μια χώρα δεν θα μπορεί να αγοράσει όπλα αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ποσοστά οπλοκατοχής στην ΕΕ είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, μόλις ένας στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (10%) κατέχει ή κατείχε στο παρελθόν ένα πυροβόλο όπλο. Όμως, σύμφωνα με μια έρευνα γνώμης Gallup από το 2015, 41% των Αμερικανών έχουν όπλο στο σπίτι τους, ενώ 28% κατέχουν ένα προσωπικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεσε για ακόμα αυστηρότερους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης και μιας πλήρους απαγόρευσης των ημιαυτόματων όπλων.

Όμως, κάποια κράτη-μέλη αντιτέθηκαν σ’ ένα τέτοιο μέτρο. Η Φιλανδία είπε ότι μια τέτοια απαγόρευση θα υπέσκαπτε την εθνική της άμυνα, η οποία βασίζεται σε εφέδρους οι οποίοι συνεχίζουν περιοδικά την εκπαίδευσή τους με ημιαυτόματα όπλα.