Οι έξι κλάδοι που όλοι στρέφουν τα βλέμματά τους μετά τις αμερικανικές εκλογές

Οι έξι κλάδοι που όλοι στρέφουν τα βλέμματά τους μετά τις αμερικανικές εκλογές

Εντωμεταξύ, οι περισσότεροι κλάδοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό πόλεμο. 

Ιδιώτες επενδυτές παρακολουθούν έξι βασικούς κλάδους μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου οι Δημοκρατικοί απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αυτοί είναι οι τομείς όπου είναι πιο πιθανό να υπάρξει κινητικότητα:

Οι μετοχές των φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών μετοχών μπορεί να ανέβουν εάν το πολιτικό αδιέξοδο απομακρύνει την απειλή θέσπισης περιορισμών στις τιμές των φαρμάκων, αναφέρουν οι αναλυτές. Επίσης, οι ίδιοι προβλέπουν ότι οι βιομηχανικές μετοχές θα συνεχίσουν να υποχωρούν υπό το βάρος μιας διχασμένης κυβέρνησης, καθώς είναι μάλλον απίθανο να προκύψει ένα μεγάλο πακέτο δαπανών.

Οι επενδυτές τεχνολογικών μετοχών ίσως πρέπει να αναμένουν περισσότερο ρυθμιστικό έλεγχο – ένα αποτέλεσμα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα προκύψει ανεξάρτητα από το ποιος θα αποκτούσε έλεγχο του Κογκρέσου.

Οι μετοχές των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς, καθώς τα μέλη των ρυθμιστικών αρχών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραμένουν σταθερά.

Τα δεδομένα όμως είναι πιο περίπλοκα για τις μετοχές των εταιρειών ενέργειας, με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών να επηρεάζουν τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και βέβαια υπάρχουν και οι μετοχές των εταιρειών μαριχουάνας. Η νομιμοποίηση της μαριχουάνας κρίνεται στις εκλογές σε τέσσερες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Ντακότα και του Μίσιγκαν. Η μαριχουάνα παραμένει παράνομη σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εντωμεταξύ, οι περισσότεροι κλάδοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον εμπορικό πόλεμο. Οι παρατηρητές φοβούνται ότι θα υπάρξει μια στροφή προς την Κίνα στο εμπόριο. Εκτός των ΗΠΑ, οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν κέρδη.

Βεβαίως, ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι δεν θα αλλάξουν πολλά. Ο Greg Valliere, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Horizon Investments LLC, είπε ότι οι εκλογές ίσως έχουν «μόνο μια μέτρια επίδραση στους επενδυτές», οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με την μακροοικονομία, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων επιτοκίων. Και ο επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου της CIBC, Ian de Verteui, σημειώνει ότι «η ιστορία καταδεικνύει ότι οι μετοχές τα πάνε καλά μετά τις ενδιάμεσες εκλογές», ακόμα και όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις καταλήγουν σε απώλειες εδρών για το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Τι λέει η Γουόλ Στριτ σχετικά με κάποιους βασικούς κλάδους που παρακολουθεί;

Φαρμακευτικές

Οι επενδυτές ίσως σπεύσουν μαζικά στις μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών και εταιρειών βιοτεχνολογίας τώρα που οι ενδιάμεσες εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα το αναμενόμενο αδιέξοδο μεταξύ δύο μεγάλων κομμάτων που διαφωνούν ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών των φαρμάκων. Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια θα μειώσει τον κίνδυνο αποδιοργανωτικών αλλαγών στις υπαγορευμένες από την κυβέρνηση τιμές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Τράπεζες

Οι αναλυτές αναμένουν κάποια βραχυπρόθεσμη πίεση στις μετοχές των τραπεζών, αλλά δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν μόνο κακά νέα. Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να χαλαρώσει τους τραπεζικούς κανονισμούς θα συνεχιστούν, καθώς τα μέλη των ρυθμιστικών οργάνων τους παραμένουν στις θέσεις τους. Η Henrietta Treyz της Veda Partners είπε ότι η ολοκλήρωση των εκλογών θα εξαλείψει την αβεβαιότητα και θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο των τιμών των μετοχών.

Τεχνολογία

Οι εταιρείες του διαδικτύου, οι οποίες ήδη συναντούν δυσκολίες καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια ταχείας ανάπτυξης, έχουν αναδειχθεί σε ζήτημα διακομματικής κριτικής. «Οι εταιρείες τεχνολογίας πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης. Προηγουμένως, δεν βρίσκονταν καν εκεί», δήλωσε ο Ed Mills, αναλυτής πολιτικής στη Raymond James. Ο Isaac Boltansky, αναλυτής πολιτικής στην Compass Point, προέβλεψε ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω ακροάσεις παρά κανονιστικές αλλαγές.

Βιομηχανία

Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs πιστεύουν ότι είναι απίθανο να προκύψει ένα μεγάλο πακέτο δαπανών, παρόλο που οι υποδομές παραμένουν ένα βασικό σημείο όπου εστιάζεται η νομοθετική συζήτηση. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου, οι αναλυτές βλέπουν μια μόλις 25% πιθανότητα υποβολής ενός νομοσχεδίου δαπανών για υποδομές, λόγω δυσχερειών χρηματοδότησης. Εάν «οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων, οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι ένας κομβικός συμβιβασμός ως προς τις δαπάνες θα είναι ακόμη λιγότερο πιθανός».

Ενέργεια

Οι ενδιάμεσες εκλογές εμφανίζονται να έχουν «χαμηλή» επίδραση στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τη UBS. «Με εξαίρεση μια μεταβολή στη υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων προς τις κυρώσεις του Ιράν – οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές του πετρελαίου – το Κογκρέσο είναι απίθανο να επηρεάσει τον κλάδο», ανέφερε η UBS.

Κάνναβη

Καθώς  οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσσιον αποχωρεί από την κυβέρνηση, οι μετοχές των εταιρειών κάνναβης είναι πιθανό να καταγράψουν μια βραχυπρόθεσμη αύξηση, λένε οι αναλυτές. Η σαφήνεια σχετικά με τους τραπεζικούς κανόνες θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος αποτίμησης μεταξύ των αμερικανικών και των καναδικών μετοχών. Σε πολιτειακό επίπεδο, η νομιμοποίηση της κάνναβης κρίνεται στις εκλογές στη Βόρεια Ντακότα και στο Μίσιγκαν, ενώ οι ψηφοφόροι στο Μιζούρι και τη Γιούτα θα σταθμίσουν τις προτάσεις για την ιατρική μαριχουάνα.