Οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι της Κίνας για το κλίμα σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσει πλήρως τον άνθρακα έως το 2050

Οι φιλόδοξοι νέοι στόχοι της Κίνας για το κλίμα σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσει πλήρως τον άνθρακα έως το 2050
epa06876985 Chinese President Xi Jinping delivers his speech during the 8th Ministerial Meeting of China-Arab States Cooperation Forum (CASCF) at the Great Hall of the People (GHOP) Beijing, China, 10 July 2018. According to reports, China and Arab states are expected to hold discussions on how to bilaterally advance the Belt and Road Initiative. EPA/HOW HWEE YOUNG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κίνα είναι επί του παρόντος στην πρώτη θέση εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

της Naomi Xu Elegant

Η απρόσμενη ανακοίνωση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα στοχεύει να επιτύχει τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2060 οδήγησε τους περιβαλλοντικούς αναλυτές να αμφισβητήσουν το κατά πόσο μπορεί η Κίνα να επιτύχει αυτούς του στόχους λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από την άνθρακα.

Την Κυριακή, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Περιβαλλοντικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο έδωσε μια μερική απάντηση. Η Κίνα, η οποία καταναλώνει επί του παρόντος τον μισό άνθρακα παγκοσμίως, πρέπει να καταργήσει σταδιακά την καύση άνθρακα έως το 2050 για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του Xi, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου.

Το ποσοστό μείωσης του άνθρακα ήταν ένα από τα πολλά βήματα που περιγράφονται στην έκθεση που θα μπορούσε να κάνει η Κίνα για να επιτύχει τους νέους κλιματικούς στόχους της, οι οποίοι οι αναλυτές σημείωσαν ότι ήταν φιλόδοξοι αλλά ασαφείς.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο από τον Zhang Xiliang, διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Περιβαλλοντικής Οικονομίας, προέβλεψε επίσης ότι οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Κίνας θα αυξηθούν ελαφρώς μεταξύ 2025 και 2030 πριν μειωθούν από 9 δισεκατομμύρια τόνους το 2035 σε 3 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το 2050 και 200 εκατομμύρια έως το 2060. Η Κίνα είναι επί του παρόντος στην πρώτη θέση εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

Τα μη ορυκτά καύσιμα ως μερίδιο της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στην Κίνα θα αυξηθούν από 20% το 2025 σε 84% το 2060. Το 2018, τα μη ορυκτά καύσιμα αντιστοιχούσαν περίπου στο 15% της κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και ο άνθρακας ανήλθε στο 58%, σύμφωνα με ανασκόπηση της αγοράς ενέργειας της Κίνας από την πολυεθνική BP. Ο Zhang είπε ότι η Κίνα πρέπει να αυξήσει τη χρήση της αιολικής, ηλιακής και πυρηνικής ενέργειας για να αντισταθμίσει τη φθίνουσα χρήση ορυκτών καυσίμων, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά δεν εξήγησε ακριβώς πώς θα επιτευχθεί αυτή η αντιστάθμιση.

Το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα – πριν από την ανακοίνωση του Xi – ότι το πενταετές σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει στόχο να μειώσει το μερίδιο κατανάλωσης άνθρακα ως πηγή ενέργειας από περίπου 58% φέτος σε 52% έως το 2025 και να αυξήσει το μερίδιο κατανάλωσης των μη ορυκτών καυσίμων στο 20% έως το 2025.