Η Fitch απειλεί κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση Brexit

Η Fitch απειλεί κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση Brexit
epa05305320 British Prime Minister David Cameron delivers a speech to supporters of the 'Stronger In' campaign event in Witney, Oxfordshire, Britain, 14 May 2016. 'Stronger In' campaigns to vote to stay in the European Union. Britain will vote on whether to remain or leave the EU on 23 June 2016. EPA/WILL OLIVER/POOL

Ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα φέρει υποβαθμίσει και σε άλλα κράτη.

Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της ΕΕ με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με την Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ανέφερε τη Δευτέρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο διεθνής οίκος έχει ήδη πει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας – σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές – εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.

Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το σύνολο της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν αναμένουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αρνητικές κινήσεις στην αξιολόγηση άλλων χωρών της ΕΕ εάν αποχωρήσει η Βρετανία», ανέφερε ο Fitch σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Ωστόσο, οι αρνητικές κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα εάν ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός ή υλοποιηθούν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι».

Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το Brexit θα είναι μικρότερη για την ΕΕ απ’ ό,τι για τη Βρετανία, αλλά και θα πάλι θα ήταν αισθητή, πρόσθεσε. Σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι περισσότεροι εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ. Σημαντικό πλήγμα ενδεχομένως να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των τραπεζικών τους συστημάτων και αυτού της Βρετανίας.

Η έκταση των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά το Brexit η Βρετανία και η ΕΕ, καθώς και από τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Το Brexit θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ», ανέφερε ο Fitch. «Εάν η Βρετανία γνωρίσει ευημερία εκτός της ΕΕ, αυτό ίσως ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Μια ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο Fitch, πράγμα που ενδεχομένως να εντείνει τις αποσχιστικές πιέσεις σε περιοχές όπως η Καταλονία στην Ισπανία.

Οι φόβοι ότι περισσότερες χώρες ίσως αποχωρήσουν θα μπορούσαν να διευρύνουν τα spread των ομολόγων στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, ενδεχομένως αυξάνοντας το μέσο κόστος χρέους και καθιστώντας δυσκολότερη τη μείωση του κρατικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο οίκος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters