Οι φόβοι των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιστρέφουν

Οι φόβοι των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιστρέφουν

Ο στόχος της είσπραξης 30 δισ. σε ένα εξάμηνο και ο ρυθμός αποπληρωμών των φόρων εντείνουν ακόμη περισσότερο την ανησυχία.

Η ξέφρενη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προκαλεί, ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου, αλλά και της συζήτησης που θα ανοίξει για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του περιβόητου δημοσιονομικού κόφτη δαπανών.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη, ωστόσο η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φαίνεται πως εξαντλείται πριν ακόμη  εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκαλούν ανατριχίλα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν στα 88,8 δισ. ευρώ, ενώ μόλις από την αρχή του έτους έως τα τέλη Μαΐου τα νέα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία πλησιάζουν τα 5,6 δισ. ευρώ.

Μέσα στο Μάιο δημιουργήθηκαν νέα χρέη 1,254 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο ρυθμός με τον οποίο σωρεύονται τα νέα ληξιπρόθεσμα κάθε μήνα. Πάνω από 1 δισ. ευρώ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προστίθεται στο γενικότερο σύνολο αποκαλύπτοντας την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στη φοροκαταιγίδα.

Η ανησυχία χτυπά “κόκκινο”, καθώς ήδη το Μνημόνιο υποχρεώνει την κυβέρνηση να εισπράξει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όσα δηλαδή δημιουργήθηκαν μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Παράλληλα, από το τέλος του μήνα ξεκινάει και η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, ακολουθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ακολουθεί στο τέλος του έτους η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Μαζί με όλους τους υπόλοιπους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, ο λογαριασμός φθάνει στα 30 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες, ποσό που θεωρείται δύσκολο να εισπραχθεί.