Η FTX μηνύει τον ιδρυτή της, Sam Bankman-Fried, ενώ “ψάχνει” 1 δισ. δολάρια

Η FTX μηνύει τον ιδρυτή της, Sam Bankman-Fried, ενώ “ψάχνει” 1 δισ. δολάρια
(FILES) In this file photo illustration taken on November 13, 2022, shows the logo of cryptocurrency FTX, reflected in an image of former chief executive Samuel Bankman-Fried, in Washington, DC - Collapsed cryptocurrency exchange FTX suffered a "complete failure of corporate controls" under founder Sam Bankman-Fried, the company's new chief executive said on November 17, 2022, calling the situation "unprecedented." The scathing condemnation came in a filing in US bankruptcy court from John J. Ray -- an executive with 40 years of experience in corporate restructurings including the infamous implosion of Enron in 2001. (Photo by Stefani Reynolds / AFP) Photo: AFP
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον Bankman-Fried εγκέφαλο μιας απάτης που οδήγησε στην κατάρρευση της FTX με υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων πελατών.

Η FTX Trading μήνυσε την Πέμπτη τον ιδρυτή Sam Bankman-Fried και άλλα πρώην στελέχη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, επιδιώκοντας να ανακτήσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που φέρεται να υπεξαιρέστηκαν πριν η FTX χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με το Reuters, η καταγγελία που κατατέθηκε στο πτωχευτικό δικαστήριο του Ντέλαγουερ κατονομάζει επίσης ως κατηγορούμενη την Caroline Ellison, η οποία ηγήθηκε του hedge fund του Bankman-Fried, Alameda Research, τον πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της FTX Zixiao “Gary” Wang και τον πρώην διευθυντή μηχανικών της FTX Nishad Singh.

Η FTX είπε ότι οι κατηγορούμενοι υπεξαιρούσαν συνεχώς κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν πολυτελείς συγκυριαρχίες, πολιτικές συνεισφορές, κερδοσκοπικές επενδύσεις και άλλα «προγράμματα για κατοικίδια», ενώ διέπραξαν «μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία».

Οι εικαζόμενες δόλιες μεταφορές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2022, όταν η FTX υπέβαλε αίτηση για προστασία στο Κεφάλαιο 11. Εκπρόσωπος του Bankman-Fried αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι δικηγόροι των άλλων κατηγορουμένων δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Στην κεφαλή της FTX βρίσκεται πλεόν ο John Ray, ο οποίος βοήθησε στη διαχείριση της Enron μετά τη χρεοκοπία της το 2001.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον Bankman-Fried εγκέφαλο μιας απάτης που οδήγησε στην κατάρρευση της FTX με υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων πελατών.

Ο Bankman-Fried έχει δηλώσει αθώος για πολλές ποινικές κατηγορίες, ενώ η Έλισον, ο Γουάνγκ και ο Σινγκ παραδέχθηκαν την ενοχή τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Πέμπτης, οι δόλιες μεταφορές περιελάμβαναν περισσότερα από 725 εκατομμύρια δολάρια μετοχικού κεφαλαίου που η FTX και η West Realm Shires, μια οντότητα που ήλεγχε η Bankman-Fried, απένειμαν «χωρίς να λάβουν καμία αξία σε αντάλλαγμα».

Η FTX είπε ότι ο Bankman-Fried και ο Wang υπεξαίρεσαν επίσης 546 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν μετοχές της Robinhood Markets (HOOD.O), ενώ η Ellison χρησιμοποίησε 28,8 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει μπόνους στον εαυτό της.

Η εταιρεία επίσης ότι μέρος της ποινικής υπεράσπισης του Bankman-Fried χρηματοδοτείται από ένα «δώρο» 10 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε στον πατέρα του.

«Οι μεταφορές έγιναν όταν (οντότητες που σχετίζονται με το FTX) ήταν αφερέγγυες και οι κατηγορούμενοι το γνώριζαν», είπε η FTX.

Η αγωγή της Πέμπτης για την FTX ανοίγει ένα νέο μέτωπο στις προσπάθειες του John Ray να διεκδικήσει εκ νέου περιουσιακά στοιχεία που, όπως λέει, δικαιωματικά ανήκουν στους πιστωτές του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ανάμεσά τους είναι χιλιάδες ιδιώτες πελάτες που έχασαν την πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία όταν η FTX ανέστειλε τις αναλήψεις πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: