Υπαρξιακός κίνδυνος για το blockchain Solana και το κρυπτονόμισμά του – Πού κρίνεται η επιβίωσή του

Υπαρξιακός κίνδυνος για το blockchain Solana και το κρυπτονόμισμά του – Πού κρίνεται η επιβίωσή του
Solana logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on August 21, 2021. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Μετά τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, το blockchain Solana αντιμετωπίζει νέο υπαρξιακό κίνδυνο

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο ιδρυτής του πτωχευμένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, είχε αγαπήσει το Solana. Υπενθυμίζεται πως το Solana, που ξεκίνησε το 2020 από τους συνιδρυτές Ανατόλι Ιακοβένκο και Ραζ Γκόκαλ, ως υψηλής ταχύτητας blockchain, άφηνε πολλές υποσχέσεις ως Ethereum killer.

«Μπορεί να γίνει μια από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες στον κόσμο του Web 3, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές» δήλωσε κάποτε ο Μπάνκμαν-Φριντ στο περιοδικό Fortune. Ο ιδρυτής του FTX, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, επαινούσε τόσο πολύ το Solana, ώστε η Alameda Research, η εταιρεία χαρτοφυλακίου του, είχε εγγράψει SOL, ήτοι του token του Solana, αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στον ισολογισμό της λίγο πριν από την απροσδόκητη κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο. 

Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Μπάνκμαν-Φριντ, σύμφωνα με τον CoinMarketCap, η κεφαλαιοποίηση του SOL υποχώρησε από πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια – αν και γρήγορα ανέκαμψε στα περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια

Νέα απειλή

Τώρα, το Solana αντιμετωπίζει μια νέα απειλή. Τη Δευτέρα και την Τρίτη της προηγούμενης εβδομάδας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατήγγειλε ότι το SOL και τουλάχιστον άλλα 12 token, σε αγωγές κατά της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, και της Coinbase, του μεγαλύτερου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μη καταχωρισμένα αξιόγραφα και τυγχάνουν παρανόμως διαπραγμάτευσης. Μετά την υποβολή των αγωγών, ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, δήλωσε ότι η κρυπτονομισματική βιομηχανία είναι γεμάτη από απατεώνες και σχήματα Πόντσι.

Από τότε, η τιμή του SOL διολίσθησε από τα περίπου 22 δολάρια σε 15 δολάρια – σχεδόν 30% μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Η κεφαλαιοποίησή του, η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα στα token που θεωρούνται αξιόγραφα από τη SEC, έχει μειωθεί από περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η Robinhood, μια εφαρμογή εμπορίας μετοχών που επιτρέπει επίσης στους χρήστες να αγοράζουν και να πωλούν κρυπτονομίσματα, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει το SOL από την πλατφόρμα της στο τέλος του Ιουνίου.

Το Solana άντεξε στην πτώση του Μπάνκμαν-Φριντ, αλλά λόγω της νομικής διαμάχης με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγορας το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό. «Πρόκειται για μια μαύρη κηλίδα στο μέτωπό τους» δήλωσε στο Fortune ο Άρθουρ Γιακόμπι, πρώην εισαγγελέας της SEC που τώρα είναι συνεπικεφαλής της ομάδας εποπτείας αξιογράφων στο Herrick, Feinstein LLP. Και, πρόσθεσε, αποτελεί «πιθανώς απειλή» για το οικοσύστημα του Solana.

Είναι το SOL αξιόγραφο;

Οι αγωγές της SEC αναφέρονται στο εξής: Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές πρέπει να καταχωρίζονται στο μητρώο της SEC, και επειδή η Binance και η Coinbase δεν το έπραξαν ως δυνάμει χρηματιστήρια, παραβίασαν τον νόμο.

Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, η Αρχή έπρεπε να αποδείξει ότι και οι δύο εταιρείες λειτούργησαν ως χρηματιστηριακές αγορές, γι’ αυτό και προσέφυγε στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι το SOL και άλλα 12 token, συμπεριλαμβανομένων των MATIC  του Polygon και ADA του Cardano, είναι μη καταχωρισμένα αξιόγραφα. Και τα δύο ανταλλακτήρια κατέχουν το SOL.

Το Ίδρυμα Solana διαφωνεί με την SEC. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το SOL δεν είναι ένα αξιόγραφο» δήλωσε ένας εκπρόσωπος σε ανακοίνωση προς το περιοδικό Fortune. «Καλωσορίζουμε τους πολιτικούς ως εταίρους προκειμένου να επιτευχθεί νομική σαφήνεια για αυτά τα ζητήματα για τους χιλιάδες επιχειρηματίες σε όλη την Αμερική που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ψηφιακών κεφαλαίων».

Οι κατηγορίες της SEC δεν αποτελούν ακόμη άμεση νομική απειλή για το Solana καθώς η αρχή έχει προσφύγει σε αγωγές μόνο κατά των Binance και Coinbase, και όχι κατά του Ιδρύματος Solana, των ιδρυτών του ή των προωθητών του. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ο κίνδυνος για το Solana και άλλα κρυπτονομίσματα είναι αδιαμφισβήτητα αυξημένος. 

«Θα με εξέπληττε αν δεν έβλεπα στο άμεσο μέλλον ενέργειες κατά μεμονωμένων εταιρειών και/ή των ιδρυτών τους»έγραψε ο David Rosenfeld, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Northern Illinois και πρώην εισαγγελέας της SEC, σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το περιοδικό Fortune. «Τα κρυπτονομίσματα είναι μια μεγάλη προτεραιότητα για τη SEC αυτήν τη στιγμή».

Ο Rosenfeld είπε ότι είναι αδύνατο να προβλέψει ποιες αγωγές θα προσφέρει η αρχή, αλλά υποπτεύεται ότι η SEC επέλεξε τα token που μπορεί να αποδείξει ευκολότερα ότι είναι αξιόγραφα. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η SEC θα ασκήσει αγωγές κατά αυτών των εταιρειών, αλλά υποδηλώνει ότι η αρχή θεωρεί ότι η υπόθεση κατά αυτών θα ήταν πειστική» σημείωσε.

Η Solana Labs, μια άλλη οντότητα που δημιουργήθηκε από τους Γιακοβένκο και Γκόκαλ, έχει καταθέσει πολλές αναφορές από το 2018 έως το 2020 για να επιχειρηματολογήσει περί του ότι το SOL εξαιρείται από την καταχώριση, κάτι που, όπως είπε ο Rosenfeld στο περιοδικό Fortune, «μπορεί να θεωρηθεί ως μια ομολογία ότι είναι αξιόγραφα». Η Solana Labs δεν κυκλοφόρησε τα token δημόσια, όπως έκαναν πολλές εταιρείες κατά τη διάρκεια της έκρηξης των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (ICO) το 2016, αλλά τα πούλησε. Σύμφωνα με τις αγωγές κατά των Binance και Coinbase από τη SEC, αυτές οι ιδιωτικές πωλήσεις του SOL αποτελούν ένα δυνητικό νομικό επιχείρημα, όπως τις περιέγραψε ο Matt Levine του Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα.

«Εάν κοιτάξετε την υποκείμενη τεχνολογία και το τι κάνει το SOL… πιστεύω ότι είναι ένα εργαλείο. Δεν είναι αξιόγραφο», είπε ένας συνιδρυτής μιας γνωστής εταιρείας blockchain, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλυφθεί, στο Fortune. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όσον αφορά τον τρόπο προώθησής του, πιστεύω ότι το Ίδρυμα Solana και η FTX χειρίστηκαν το SOL ακριβώς όπως ένα αξιόγραφο».

Η Yesha Yadav, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, η οποία ειδικεύεται στη ρύθμιση των αξιών και των κρυπτονομισμάτων, δήλωσε επίσης στο Fortune ότι η υπόθεση κατά του Solana δεν είναι απλή. «Υπάρχουν ορισμένες ορισμένες πολυπλοκότητες εδώ», είπε, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, τον τρόπο που οι προγραμματιστές πληρώνουν με SOL για να χρησιμοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ του blockchain.

Συνεχίστε να χτίζετε

Ενώ οι νομικοί εμφάνισαν τους πιθανούς υπαρξιακούς κινδύνους για τα επιλεγμένα κρυπτονομίσματα, πολλά μέλη της κοινότητας του Solana ήταν σχετικά αισιόδοξα.

Την ημέρα μετά την αγωγή της SEC κατά της Coinbase, συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για ένα από τα Hacker Houses του Solana, μια εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα για προγραμματιστές, καλλιτέχνες και επενδυτές.

«Kανένας από εμάς δεν είναι δικηγόρος, οπότε θα συνεχίσουμε να χτίζουμε καλή τεχνολογία» είπε ο ιδρυτής της εφαρμογής πληρωμών Sphere, η οποία βασίζεται στο Solana και άλλα blockchain, στο περιοδικό Fortune. Ο Aidan Neil, συνιδρυτής της Ladder Labs, που έχει δημιουργήσει ένα βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στο Solana, επέδειξε παρόμοια αδιαφορία όταν οι αγωγές έγιναν γνωστές. 

«Δεν κουνηθήκαμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο» είπε στο περιοδικό Fortune στο Hacker House. “Αλήθεια, έχουμε περάσει τόσο πολλά, ώστε είπαμε: Ωραία, πάμε πάλι».

Ωστόσο, παρά την πεποίθηση των επενδυτών και των προγραμματιστών ότι οι αγωγές δεν επηρεάζουν την κατάσταση, ο πιθανός διχασμός από τη νομική δίωξη έχει εισβάλει στην κοινότητα του Solana. Μετά την αγωγή της SEC κατά της Binance και της Coinbase, ορισμένοι υποστήριξαν την ιδέα του «forking», δηλαδή της αναβάθμισης του Solana για να διαγράψουν τα νομίσματα που η FTX και η Alameda συνεχίζουν να έχουν στον ισολογισμό του. Πολλοί αντέδρασαν…

«Το SOL δεν είναι αξιόγραφο», είπε κάποιος. «Συνεχίστε να χτίζετε» είπε ένας άλλος. Και ένας άλλος είπε: “Μην πανικοβάλλεστε”.

Πηγή: Fortune