Η G7 θα ανακοινώσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία

Η G7 θα ανακοινώσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στη συμμαχία, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την έλλειψη χρονοδιαγράμματος για την ένταξη.

Οι χώρες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ένα “διεθνές πλαίσιο για τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία” στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση ομοιάζει με μια ανάλογη που έκανε ο Λευκός Οίκος.

“H κοινή διακήρυξη, που αναμένεται να υπογραφεί από όλα τα μέλη της G7, θα ορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια για να τερματιστεί ο πόλεμος και για να αποτρέψουν και να απαντήσουν σε όποια μελλοντική επίθεση”, αναφέρει η βρετανική ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε: “Καθώς η Ουκρανία πραγματοποιεί στρατηγική πρόοδο στην αντεπίθεσή της και η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων ξεκινάει να δηλητηριάζει την πρώτη γραμμή του Πούτιν, αυξάνουμε τις επίσημες διευθετήσεις μας για να προστατεύσουμε μακροπρόθεσμα την Ουκρανία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δεσμεύσεις της G7 προς την Ουκρανία δείχνουν ότι “ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Το σχέδιο μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, το οποίο θα υιοθετήσουν σήμερα οι χώρες μέλη της G7, θα δείξει στη Ρωσία ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου.

«Η πολυμερής αυτή ανακοίνωση θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στη Ρωσία για το γεγονός ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της», τόνισε η σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Αμάντα Σλόατ.

Το σχέδιο «θα βοηθήσει την Ουκρανία να δημιουργήσει έναν στρατό που θα μπορεί να την υπερασπιστεί και να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση», δίνοντας έμφαση «στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 – Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία—θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να ανακοινώσουν αυτό το πακέτο εγγυήσεων ασφαλείας.

«Θα δώσουμε μάχη για αυτό, για τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία στον δρόμο προς (την ένταξη) στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στο Βίλνιους χθες Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν την πρώτη ημέρα της συνόδου ότι «το μέλλον της Ουκρανίας» είναι «μέσα στο ΝΑΤΟ», ενώ επεσήμαναν ότι θα συντομεύσουν τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία.

Ωστόσο η Ουκρανία εξέφρασε την αγανάκτησή της, με τον Ζελένσκι να χαρακτηρίζει «παράλογο» το γεγονός ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα για την εισδοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ. «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: