“Ναι μεν, αλλά” από το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία

“Ναι μεν, αλλά” από το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Ουκρανίας στην Συμμαχία
epa10581659 President of Ukraine Volodymyr Zelensky (R) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (L) address a joint press conference following their meeting in Kyiv (Kiev), Ukraine, 20 April 2023. Stoltenberg's visit to Kyiv was not announced. It is the first time the NATO chief visits Ukraine since Russia began its full-scale invasion of the country in February 2022. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», διακηρύσσουν οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά δεν προσκαλούν ούτε δίνουν χρονοδιάγραμμα στο Κίεβο για ένταξη.

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: