Η General Electric βρίσκεται να χρωστάει ένα δισ. δολάρια στο Ην. Βασίλειο

Η General Electric βρίσκεται να χρωστάει ένα δισ. δολάρια στο Ην. Βασίλειο
The logo of General Electric is pictured at the 26th World Gas Conference in Paris, France, June 2, 2015. REUTERS/Benoit Tessier - RTR4YIOG Photo:

Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη αμερικανική επιχείρηση που έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα φορολογικά προβλήματα στη χώρα φέτος. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, η βρετανική φορολογική αρχή (HMRC) εξετάζει στη φορολογία που πληρώθηκε στην χώρα από τον αμερικανικό κολοσσό General Electric, από το 2004- και όπως αποκαλύφθηκε, η εταιρεία χρωστάει περίπου ένα δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό προκύπτει από μια αφαίρεση τόκων που ζητήθηκε από την GE Capital, το τμήμα οικονομικών επιχειρήσεων της GE, μεταξύ του 2004 και του 2015, που το HMRC απορρίπτει αναδρομικά.

«Πρόκειται για ποσά που διαφορετικά θα παρέμεναν απλήρωτα», δήλωσε στην The Times εκπρόσωπος του HMRC. «Σιγουρευόμαστε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και όλοι οι άλλοι, πληρώνουν όλους τους φόρους τους που υπόκεινται στην βρετανική νομοθεσία και δεν θα συμβιβαστούμε με λιγότερα».

Από την πλευρά της, σχολιάζοντας την απόφαση του HMCR, η GE δήλωσε ότι σκοπεύει να πολεμήσει την απόφαση της βρετανικής φορολογικής αρχής. «Είμαστε συμμορφωμένοι με όλους τους ισχύοντες φορολογικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις του Ην. Βασιλείου», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η GE αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με τη διεύρυνση των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με μιας πάνω από 22 δισ. δολαρίων λογιστικής υποτίμησης της αξίας της GE Power. Η ανακοίνωση αυτών των ερευνών έγινε την ίδια εβδομάδα που η εταιρεία ανακοίνωσε απώλειες ύψους 22,8 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και μια περικοπή του μερίσματος από 0,12 δολάρια σε 0,01 δολάρια ανά μετοχή, ολοκληρώνοντας κάπως έτσι μια ταραχώδη χρονιά για την εταιρεία.

Όμως, η GE δεν είναι η μόνη αμερικανική επιχείρηση που έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα φορολογικά προβλήματα στο Ην. Βασίλειο φέτος. Νωρίτερα μέσα στο 2018, η Apple αναγκάστηκε να πληρώσει ένα επιπλέον ποσό ύψους 176 εκατ. δολαρίων μετά από μια έρευνα της HMRC. Η Starbucks, η Amazon και το Facebook έχουν επίσης βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των χαμηλών φορολογικών τους λογαριασμών στη χώρα. Η κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες που στοχεύει στο να διορθώσει τις φορολογικές πρακτικές κάποιων τεχνολογικών εταιρειών.