Η Google ετοιμάζεται να «καταπιεί» Amazon και eBay

Η Google ετοιμάζεται να «καταπιεί» Amazon και eBay

Ο τεχνολογικός κολοσσός είναι έτοιμος να λανσάρει αυτόματες αγορές προϊόντων στο Google Search.

Στην εμφάνιση αυτόματων αγορών μέσω των αναζητήσεων στο διαδίκτυο αναμένεται να προχωρήσει στις επόμενες εβδομάδες η Google, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Μια κίνηση η οποία, σχολιάζει η εφημερίδα, θεωρείται ευθεία «επίθεση» στις δραστηριότητες των eBay και Amazon.

Πιο συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός γίγαντας θα εμφανίζει ειδικά κουμπιά αγορών όταν οι χρήστες αναζητούν προϊόντα μέσω φορητών συσκευών, ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές του νέου πρότζεκτ. Τα κουμπιά αυτά θα συνοδεύονται από πληρωμένες καταχωρήσεις οι οποίες θα εμφανίζονται κάτω από το μήνυμα «Shop on Google» που θα βρίσκεται στην κορυφή του Google Search.

Εάν οι πελάτες κλικάρουν τα κουμπιά αγορών θα μεταφέρονται σε άλλη σελίδα της Google όπου θα είναι έτοιμοι να αγοράσουν το προϊόν που επέλεξαν. Στη σελίδα αυτή θα υπάρχουν επιλογές όπως το χρώμα και το μέγεθος καθώς και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες που προσφέρονται, γράφει η WSJ.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα θα διατίθενται από τους πωλητές και όχι από την Google. Η λειτουργία αυτή δεν θα είναι προς το παρόν διαθέσιμη για σταθερούς υπολογιστές, ενώ στα πρώτα της βήματα δεν θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα των διαδικτυακών αναζητήσεων. Όμως η κίνηση από μόνη της δείχνει ότι η Google επέλεξε να ακολουθήσει μια στρατηγική που εμπεριέχει αρκετό ρίσκο, καθώς αναμένεται να την μετατρέψει από απλό πάροχο πληροφοριών σε διαδικτυακό κατάστημα.

Μερικές εταιρείες ανησυχούν από αυτήν την εξέλιξη, γράφει η Wall Street Journal, διότι αυτή η επέκταση της Google ίσως τους κάνει να χάσουν την άμεση επαφή τους με τους πελάτες αφού οι αγοραπωλησίες θα γίνονται αποκλειστικά σε δικές της σελίδες.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, οι πωλητές στέλνουν στην Google στοιχεία από τις διαδικτυακές πωλήσεις προϊόντων και την πληρώνουν όταν οι χρήστες κλικάρουν μια αγγελία που οδηγεί στις δικές τους ιστοσελίδες. Για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, η τεχνολογική εταιρεία δεσμεύτηκε ότι οι πελάτες θα μεταφέρονται στο ίδιο περιβάλλον με αυτό που μεταφέρονται και σήμερα, εφόσον θελήσουν να προχωρήσουν σε μια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι και ο πωλητής αλλά και ο αγοραστής θα λαμβάνει όλες τις πληροφορίες μετά από κάθε συναλλαγή.

Οι συγκεκριμένες σελίδες αγοράς θα περιέχουν κι άλλα προτεινόμενα προϊόντα καθώς και την ταυτότητα των πωλητών, δήλωσε στην WSJ πηγή που γνωρίζει το νέο πρότζεκτ. Όμως η Google θα επιτρέπει στους πελάτες να περνούν κατευθείαν στη δική της βάση δεδομένων τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής τους κάρτας για μία και μοναδική φορά, και θα επανέρχονται κάθε φορά που κάποιος θέλει να προχωρήσει σε κάποια νέα αγορά μέσω των σελίδων της. Σε αυτήν την περίπτωση η Google δεν θα δίνει τα στοιχεία τους πωλητές, σημειώνει η ίδια πηγή στην WSJ. Μόλις η Google παίρνει τα χρήματα από μια συναλλαγή, θα πληρώνει η ίδια το κατάστημα που έκανε την πώληση. Ανάλογα με τον τρόπο που κάθε πελάτης επιλέγει να πληρώσει, είτε η Google είτε το ίδιο το κατάστημα θα εμφανίζεται στην απόδειξη. Φυσικά, η Google θα συνεχίσει να πληρώνει τους πωλητές με τον ίδιο τρόπο που κάνει και τώρα με τις διαφημίσεις, χωρίς να παίρνει κάποιο μερίδιο από τις απευθείας πωλήσεις – όπως δουλεύουν και τα eBay και Amazon.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται σε μια περίοδο που η χρήση φορητών συσκευών για πλοήγηση στο διαδίκτυο αυξάνεται διαρκώς. Μάλιστα, οι αναζητήσεις στα κινητά έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές των σταθερών υπολογιστών σε τουλάχιστον δέκα προηγμένες τεχνολογικά χώρες, όπως τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Επειδή όμως οι οθόνες των κινητών εξακολουθούν να είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν όλες τις διαφημίσεις της Google, η εταιρεία προχωρά ήδη σε αλλαγές της μηχανής αναζήτησης της ούτως ώστε να παρέχει απευθείας πληροφορίες παρά να δίνει στους χρήστες link που οδηγούν σε αυτές. Κίνηση η οποία αποτελεί και την απάντηση στη μεγάλη αύξηση της χρήσης των mobile εφαρμογών για eBay και Amazon, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν όταν αποφασίζουν να ψωνίσουν από τα κινητά τους.