Η Google λαμβάνει μέτρα εναντίον ακόμα μιας επικριτικής ερευνήτριάς της

Η Google λαμβάνει μέτρα εναντίον ακόμα μιας επικριτικής ερευνήτριάς της
Google Germany GmbH in Muenchen, Arnulfpark headquarters, offices, facade, building, entrance, logo, company logo, company emblem. | usage worldwide Photo: AFP
Η ερευνήτρια της εταιρείας δραστηριοποιείται στη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

του Jeremy Kahn 

Η Google μπλόκαρε από το εταιρικό δίκτυο υπολογιστών της μια από τις κορυφαίες ερευνήτριές της σχετικά με την δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης – μια κίνηση που μπορεί να είναι το προοίμιο πριν την απόλυσή της.

Η κίνηση είναι ακόμα ένα σημάδι ότι ο γίγαντας της τεχνολογίας αναλαμβάνει ολοένα και πιο σκληρή δράση για να αποτρέψει τη διαφωνία στους κόλπους του, καθώς και ότι η σχέση της εταιρείας με τους εμπειρογνώμονές της που ειδικεύονται στη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Google απομάκρυνε την Timnit Gebru, μια εξέχουσα μαύρη επιστήμονα της τεχνητής νοημοσύνης που είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της ομάδας δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης της Google. Η Gebru είπε ότι απολύθηκε. Η εταιρεία επέμενε ότι παραιτήθηκε.

Η αποχώρηση της Gebru προκάλεσε ευρεία καταδίκη τόσο από το εξωτερικό όσο και μέσα από την εταιρεία, με περίπου 6.000 άτομα – συμπεριλαμβανομένων 2.700 υπαλλήλων της εταιρείας – να υπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή υπέρ της. Σε απάντηση, ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έστειλε ένα email σε όλη την εταιρεία στις αρχές Δεκεμβρίου λέγοντας ότι η εταιρεία θα διερευνήσει τι συνέβη με την Gebru. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία πρέπει «ακόμα να κάνει πρόοδο» στη βελτίωση της έμφυλης και φυλετικής ισότητας εντός της.

Το τελευταίο περιστατικό αφορά τη Margaret Mitchell, η οποία είχε υπηρετήσει ως συν-επικεφαλής έρευνας της ομάδας δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης της Google μαζί με την Gebru, και συνέχισε σε αυτόν τον ρόλο μετά την εκδίωξή της. Η Gebru έγραψε χθες ότι η Mitchell δεν είχε πλέον πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο της Google και ότι η εταιρεία είπε στη Mitchell ότι δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτό για «τουλάχιστον μερικές ημέρες».

Η Mitchell υπήρξε σταθερός υπερασπιστής της πρώην συναδέλφου της, επικρίνοντας δημοσίως τόσο τη μεταχείριση της Google απέναντί της, όσο και τα κακά αποτελέσματα της εταιρείας σχετικά με την ποικιλομορφία και την ένταξη.

Η απομάκρυνση της Gebru έγινε όταν αυτή και πολλοί συνάδελφοί της επιχείρησαν να δημοσιεύσουν μια ερευνητική εργασία που αμφισβητούσε την δεοντολογία του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που η Google είχε βοηθήσει να αναπτυχθεί. Αφότου η εταιρεία ζήτησε από την Gebru να αποσύρει το έγγραφο από τη δημοσίευση, εκείνη έκανε μια δημοσίευση σε μια εσωτερική ομάδα αλληλογραφίας της εταιρείας, επικρίνοντας την εταιρεία για την υποκριτική της στάση στα θέματα φυλετικής και εθνοτικής ισότητας και για το γεγονός ότι προσπαθούσε να σωπάσει και άλλους υπο-εκπροσωπούμενους υπαλλήλους.

Πηγή: Fortune.com