Οι Google, Microsoft και Qualcomm διαμαρτύρονται για την εξαγορά της Arm από την Nvidia

Οι Google, Microsoft και Qualcomm διαμαρτύρονται για την εξαγορά της Arm από την Nvidia
epa05550039 Nvidia president and CEO Jen-Hsun Huang speaks during the GPU technology conference in Taipei, Taiwan, 21 September 2016. During the conference, industry leaders will discuss new developments in Artificial Intelligence (AI) and its impact on the future of the technology industry. EPA/RITCHIE B. TONGO
Του Verne Kopytoff  

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο διαμαρτύρονται στις αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την εξαγορά της Arm Ltd. από την Nvidia Corp., επειδή η συμφωνία θα βλάψει τον ανταγωνισμό σε έναν τομέα του κλάδου που είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Η Google της Alphabet, η Microsoft και η Qualcomm είναι μεταξύ των εταιρειών που ανησυχούν για τη συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ζητούν από τους αξιωματούχους των αντιμονοπωλιακών αρχών να παρέμβουν, δήλωσαν άτομα εξοικειωμένα με τη διαδικασία που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Τουλάχιστον μία από τις εταιρείες θέλει να ακυρωθεί η συμφωνία. Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν κατά 1,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή.

Η εξαγορά θα δώσει στην Nvidia τον έλεγχο επί ενός κρίσιμου προμηθευτή, ο οποίος παραχωρεί την απαραίτητη τεχνολογία τσιπ στις Apple, Intel, Samsung Electronics, Amazon.com και Huawei Technologies.

Η Arm, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γνωστή ως η …Ελβετία του κλάδου, διότι παραχωρεί σχεδιάσεις chip και σχετικό κώδικα λογισμικού στους πελάτες, αντί να ανταγωνίζεται απευθείας εταιρείες ημιαγωγών. Η ανησυχία είναι ότι εάν η Nvidia αποκτήσει την Arm, θα μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των αντιπάλων στην τεχνολογία ή να αυξήσει το κόστος πρόσβασης.

Η Nvidia ισχυρίστηκε ότι και μόνο η τιμή αγοράς σημαίνει ότι δεν έχει κανένα κίνητρο να παρέμβει σε αυτήν την ουδετερότητα, αλλά ορισμένοι αντίπαλοι και πελάτες δεν είναι πεπεισμένοι ως προς αυτό.

«Καθώς προχωράμε στη διαδικασία αξιολόγησης, είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι ρυθμιστικές αρχές όσο και οι πελάτες θα δουν τα οφέλη του σχεδίου μας για τη συνέχιση του ανοιχτού μοντέλου παραχώρησης αδειών της Arm και τη διασφάλιση μιας διαφανούς, συνεργατικής σχέσης με τους κατόχους αδειών της Arm», ανέφερε εκπρόσωπος της Nvidia σε δήλωσή του. «Το όραμά μας για την Arm θα βοηθήσει όλους τους licensees της Arm να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές».

Η Microsoft, η Qualcomm και η Arm αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. Η Google δεν απάντησε αμέσως σε αίτημά μας για σχολιασμό. Το CNBC ανέφερε σε ρεπορτάζ του τις αντιρρήσεις της Qualcomm. Προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία, πρέπει να αξιολογηθεί ενδελεχώς από τις ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικές υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες και περιφέρειες ζητούν την άποψη των μερών εκείνων που θεωρείται ότι επηρεάζονται από την εξαγορά. Η αντίθεση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας ίσως σημάνει μεγάλες δυσκολίες στην έγκριση της συμφωνίας.