Η Google μοιράζεται τα «μυστικά» της με όλους

Η Google μοιράζεται τα «μυστικά» της με όλους

Το Google Cloud Bigtable φέρνει τους προγραμματιστές πιο κοντά στη βάση δεδομένων πίσω από τα Google Search, Gmail, YouTube και Google Maps.

Μπορεί οι περισσότεροι να μην το έχουν ακούσει ποτέ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το έχουν χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για το Bigtable της Google, τη βάση δεδομένων των διαδικτυακών αναζητήσεων, του Google Maps, του YouTube, του Gmail καθώς κι άλλων προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια (ίσως δισεκατομμύρια) χρήστες.

Πλέον η Google αποφάσισε να ανοίξει το Bigtable σε εταιρικούς της πελάτες ως μια υπηρεσία Cloud, η οποία -όπως λέει η εταιρεία- θα είναι πιο ανταγωνιστική, φιλικότερη στη χρήση και πιο προσιτή οικονομικά από τον μεγάλο της ανταγωνιστή, τη βάση δεδομένων NoSQL της Amazon.

Για να εξασφαλιστεί πως δεν θα χρειαστεί τεράστια προετοιμασία για να γίνει η μετάβαση στο Bigtable, η Google γνωστοποίησε ότι θα υποστηρίζει και προγραμματισμό εφαρμογών HBase· μια NoSQL βάση δεδομένων ανοιχτού λογισμικού την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες εταιρείες, όπως το eBay και το Pinterest.

Σύμφωνα με τον Miles Ward, επικεφαλής παγκόσμιας υποστήριξης της Google, το Google Cloud Bigtable είναι 2,5 φορές γρηγορότερο από κάθε άλλη NoSQL βάση δεδομένων. Μάλιστα, η κίνηση αυτή ήδη λογίζεται ως το επόμενο μεγάλο άνοιγμα της Google στον ψηφιοποιημένο κόσμο του χρηματοπιστωτικού τομέα.