Η HSBC αρνείται κάθε ανάμειξη στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei

Η HSBC αρνείται κάθε ανάμειξη στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei
epa05806621 An exterior view of a HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation Holdings PLC) branch in London, Britain, 21 February 2017. According to news reports HSBC is under investigation over potential breaches of money laundering rules. The banking giant meanwhile reported a 62 per cent fall in profits on 21 February 2017. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το πιστωτικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο υποστηρίζει πως δεν συμμετείχε στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ερευνήσει την Huawei.

Η τράπεζα HSBC διέψευσε σήμερα τις αιτιάσεις των κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι «παγίδευσε» την Huawei Technologies και έπαιξε ρόλο στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας (CFO) του μεγαλύτερου κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της τράπεζας στην κινεζική υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, το πιστωτικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο υποστηρίζει πως δεν συμμετείχε στην απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ερευνήσει την Huawei.

Η ανακοίνωση της HSBC ακολουθεί μετά το χθεσινό δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδα People’s Daily της Κίνας, που παρουσιάζει μία έκθεση στην οποία κατηγορείται η HSBC ως συνεργός των Ηνωμένων Πολιτειών και για διασπορά ψευδών για την Huawei, με αποτέλεσμα τη σύλληψη της οικονομικής της διευθύντρια Μενγκ Γουανζού τον Δεκέμβριο του 2018 στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ με ένταλμα από την Ουάσιγκτον.

Η Μενγκ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για τραπεζική απάτη, έχοντας παραπλανήσει τη HSBC σχετικά με τη σχέση της Huawei με εταιρεία που λειτουργεί στο Ιράν, εκθέτοντας την HSBC στον κίνδυνο να της επιβληθούν πρόστιμα και αποζημιώσεις για παραβίαση των διεθνών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

«Το πλαίσιο της εξέλιξης του περιστατικού της Huawei αποδεικνύει σαφώς πως η έρευνα των ΗΠΑ για την Huawei δεν ενεργοποιήθηκε από την HSBC», ανέφερε η τράπεζα στην ανάρτηση της στο WeChat, χωρίς να αναφέρεται απευθείας στο δημοσίευμα της People’s Daily. «Η HSBC δεν μνησικακεί έναντι της Huawei, ούτε έχει “παγιδεύσει’την Huawei”», αναφέρει η τράπεζα στην ανάρτησή της.

«Σε απάντηση σε αιτήματα πληροφοριών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η HSBC παρείχε μόνο τεκμηριωμένες πληροφορίες. Η HSBC δεν “χάλκευσε” αποδεικτικά στοιχεία ή “κεκρυμένα” γεγονότα, ούτε θα στρεβλώσει γεγονότα ή θα βλάψει κανέναν πελάτη για δικό της όφελος», προσθέτει.

Η εφημερίδα People’s Daily ισχυρίστηκε χθες ότι η HSBC γνώριζε πολύ καλά την επιχείρηση της Huawei στο Ιράν και «έστρωνε παγίδες» για την εταιρεία από το 2012. Άλλα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του China Global Television Network, έχουν διατυπώσει παρόμοιους ισχυρισμούς εναντίον της HSBC.

Η Μενγκ, που πασχίζει να αποφύγει την έκδοσή στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκεται σε κατ’ ‘οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ από την κράτησή της, υποστηρίζει πως είναι αθώα.