Η HSBC ίσως γίνει η πρώτη ξένη εταιρεία που θα μπει στο κινεζικό χρηματιστήριο

Η HSBC ίσως γίνει η πρώτη ξένη εταιρεία που θα μπει στο κινεζικό χρηματιστήριο
Photo:

Πώς σχεδιάζει να ξεπεράσει τους περιορισμούς και να γίνει μέρος της κινεζικής προσπάθειας ανοίγματος στις διεθνείς αγορές.

Η HSBC Holdings Plc σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την επερχόμενη σύνδεση trading μεταξύ Σαγκάης και Λονδίνου – μια κίνηση στα πλαίσια της οποίας η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης θα μπορούσε να εκδώσει μετοχές της στο κινεζικό χρηματιστήριο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η HSBC με έδρα το Λονδίνο είναι η πρώτη εταιρεία της Βρετανίας που δηλώνει δημοσίως ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο σε οποιαδήποτε από τις δύο πόλεις να εκδίδουν πιστοποιητικά κατάθεσης στο χρηματιστήριο της άλλης πόλης.

«Μελετάμε το προτεινόμενο πλαίσιο για την εισαγωγή των κινεζικών πιστοποιητικών κατάθεσης μέσω του προγράμματος σύνδεσης μετοχών Shanghai-London Stock Connect, αλλά δεν μπορούμε να προβούμε σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η εκπρόσωπος της HSBC στο Χονγκ Κονγκ Vinh Tran σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

Μια εισαγωγή της HSBC στο χρηματιστήριο με χρήση του προγράμματος σύνδεσης θα αποτελούσε μια ώθηση για τις κινεζικές αρχές, καθώς ο δείκτης αναφοράς έχει μειωθεί κατά πάνω από 20% φέτος, εν μέσω της επιδείνωσης της οικονομίας και του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η σύνδεση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας παγκόσμιας ενσωμάτωσης των χρηματοοικονομικών αγορών της Κίνας και διεθνοποίησης του νομίσματός της, διατηρώντας παράλληλα μερικούς από τους αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίου στον κόσμο.

Το σχέδιο για την έκδοση στη Σαγκάη μετοχών της HSBC που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θεωρείται ένα συμβολικό βήμα μετά από χρόνια προγραμματισμού, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι δύο ανώνυμες πηγές με γνώση του θέματος.

«Υπάρχει έντονη ζήτηση για ξένες μετοχές μεταξύ των επενδυτών στην ηπειρωτική Κίνα», δήλωσε ο Stanislas Beneteau, υψηλόβαθμο στέλεχος της BNP Paribas SA στο Λονδίνο. «Βλέπουμε ενδιαφέρον από τους πελάτες μας». Μέσω του προγράμματος, 50 εταιρείες σε Σαγκάη και Λονδίνο θα μπορούσαν να εκδώσουν μετοχές στη χρηματιστηριακή αγορά της άλλης πόλης μέσα σε λίγα χρόνια, είπε ο ίδιος.

Η επέκταση της HSBC σε βασικές ασιατικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής της υπό τον John Flint, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο. Η Ασία συνέβαλε κατά 77% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της HSBC κατά το πρώτο εξάμηνο.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, είχε πει τον Μάιο του 2011 ότι ήθελε η τράπεζα να είναι το πρώτο ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, βάσει ενός προγενέστερου σχεδίου για την εισαγωγή ξένων εταιρειών στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Η εταιρεία έχει ρίζες στην πόλη της Σαγκάης. Συγκεκριμένα, από το 1865 λειτουργούσε εκεί με την επωνυμία Hongkong και Shanghai Banking Corp. χρηματοδοτώντας το εμπόριο οπίου, μεταξιού και τσαγιού.