Η HSCB αγοράζει το «χαρτοφυλάκιο πλούτου» της Citi στην Κίνα

Η HSCB αγοράζει το «χαρτοφυλάκιο πλούτου» της Citi στην Κίνα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέες ευκαιρίες στην αγορά κεφαλαίων της Κίνας, ύψους 3,94 τρισ. δολαρίων.

Η HSBC αναμένεται να εξαγοράζει την επιχείρηση διαχείρισης καταναλωτικού πλούτου της Citigroup στην Κίνα, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 δισ, δολαρίων, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters.

Οι οικονομικοί όροι του deal δεν έγιναν άμεσα γνωστοί. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η HSBC θα αναλάβει «μερικές εκατοντάδες» από τους υπαλλήλους της Citi στην Κίνα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το deal μπορεί να γίνουν ακόμα και τον Οκτώβριο, με τις δύο τράπεζες να μην σχολιάζουν επίσημα τις πληροφορίες του πρακτορείου.

Η εξαγορά έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των κινήσεων της HSBC για επέκταση στην Κίνα, μια από τις βασικές αγορές της, καθώς ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός της Ευρώπης υπόσχεται να εγκαταλείψει τις λιγότερο κερδοφόρες γεωγραφικές περιοχές για να επικεντρωθεί στη βασική πηγή εσόδων του, την Ασία.

Οι διαφαινόμενες αβεβαιότητες γύρω από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έχουν μειώσει την «διάθεση» των δυτικών εταιρειών για τη χώρα, με λιγότερες τράπεζες να ενισχύουν την παρουσία τους λόγω της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης και των νέων περιορισμών εθνικής ασφάλειας στη μεταφορά δεδομένων από το Πεκίνο.

Οι ευκαιρίες των 3,94 δισ. δολαρίων

Όπως είχε ανακοινώσει η τράπεζα, ο πρόεδρος της HSBC, Μαρκ Τάκερ, δήλωσε σε Κινέζους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Πεκίνο τον Ιούλιο ότι το πνεύμα «σπασίματος πάγου» που υιοθετήθηκε από τις βρετανικές επιχειρήσεις ιστορικά θα βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Η HSBC, η οποία λειτουργεί ήδη υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου και ιδιωτικής τραπεζικής στην τοπική αγορά, νωρίτερα αυτό το μήνα έγινε η πρώτη ξένη εταιρεία του κλάδου της στην Κίνα πιστοποίηση διανομής κεφαλαίων, «ανοίγοντας» της νέες ευκαιρίες στην αγορά κεφαλαίων της Κίνας, ύψους 28,8 τρισ. γουάν (3,94 τρισ. δολαρίων).

Η HSBC σκοπεύει να αξιοποιήσει το δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών της για να ξεκινήσει τις πωλήσεις κεφαλαίων σε πλούσιους Κινέζους ήδη από τον επόμενο μήνα, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Οι δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου της Citi στην Κίνα εξυπηρετούν κυρίως πλούσιους πελάτες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με υπηρεσίες α καταθέσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων και δομημένων προϊόντων.

Τα 3 δισ. δολάρια των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων των καταναλωτών επισκιάζονται από τους κινέζους και ξένους ομολόγους της, όπως η Standard Chartered, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα υποκαταστήματα λιανικής που ασχολούνται με τη διαχείριση πλούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com