Η ιαπωνική μητρική των 7-Eleven επεκτείνεται στις ΗΠΑ με συμφωνία 21 δισ. δολαρίων για τη Speedway

Η ιαπωνική μητρική των 7-Eleven επεκτείνεται στις ΗΠΑ με συμφωνία 21 δισ. δολαρίων για τη Speedway
epa08459447 A 7-Eleven store has broken windows from suspected looters in Manhattan in response to the Minnesota arrest of George Floyd, who later died in police custody, in New York, New York, USA, 01 June 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed black man later died in police custody. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ενός στόχου στις ΗΠΑ φέτος και η μεγαλύτερη μέχρι τώρα για τη Seven & i, έναν γίγαντα της λιανικής με 69.000 καταστήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων 7-Eleven και των σούπερ μάρκετ Ito-Yokado στην Ιαπωνία.

Η Seven & i Holdings Co., ο μεγαλύτερος franchiser καταστημάτων μίνι μάρκετ στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει τα βενζινάδικα Speedway της Marathon Petroleum Corp. για 21 δισεκατομμύρια δολάρια, στοιχηματίζοντας στην εκτίμηση ότι ένα διευρυμένο αποτύπωμα στις ΗΠΑ θα προσφέρει ανάπτυξη εν μέσω της αβεβαιότητας της πανδημίας.

Η συναλλαγή, η οποία θα πληρωθεί σε μετρητά και θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει με χρέος, θα προσθέσει περίπου 3.900 καταστήματα στις 9.800 τοποθεσίες που διαχειρίζεται η μονάδα 7-Eleven με έδρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής εταιρείας χθες, Δευτέρα. Οι μετοχές της Seven & i υποχωρούσαν έως και 8,4% μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η συμφωνία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ενός στόχου στις ΗΠΑ φέτος και η μεγαλύτερη μέχρι τώρα για τη Seven & i, έναν γίγαντα της λιανικής με 69.000 καταστήματα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων 7-Eleven και των σούπερ μάρκετ Ito-Yokado στην Ιαπωνία. Η Seven & i ξόδεψε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τρία χρόνια για να αγοράσει τα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ της Sunoco LP σε μια προσπάθεια να επεκτείνει το αποτύπωμά της στις ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό πρώτο βήμα καθώς επιδιώκουμε να γίνουμε παγκόσμιος λιανοπωλητής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ryuichi Isaka σε τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα.

Η Marathon προστίθεται σε μια μακρά σειρά ενεργειακών εταιρειών που εγκαταλείπουν τα δίκτυα λιανικής για να επικεντρωθούν στην παραγωγή καυσίμων. Η συμφωνία, η μεγαλύτερη στον πετρελαϊκό τομέα μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, έρχεται σε μια στιγμή που οι έμποροι λιανικής πώλησης προσπαθούν να εστιάσουν αλλού εν μέσω της πανδημίας, η οποία αποδιοργάνωσε περαιτέρω έναν τομέα που επηρεάζεται ήδη από την έλευση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Marathon είπε ότι θα χρησιμοποιήσει 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση των πληρωμών μερισμάτων.

Η εταιρεία λιανικής πώλησης με έδρα στο Τόκιο επεδίωκε μια συμφωνία νωρίτερα φέτος για να αγοράσει τη Speedway, τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα του είδους της στις ΗΠΑ, αλλά οι διαπραγματεύσεις είχαν σταματήσει προσωρινά αφότου η Seven & I ανέβασε το προσφερόμενο ποσό στα 22  δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Bloomberg News.

Ο Isaka έχει ηγηθεί μιας ευρείας αναδιάρθρωσης της ιαπωνικής εταιρείας από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι της το 2016, με έμφαση στην επέκταση στις ΗΠΑ. Η Seven & i έχει πιεστεί από μια κορεσμένη αγορά καταστημάτων μίνι μάρκετ στην Ιαπωνία και από μια σφιχτή αγορά εργασίας που φέρνει το μοντέλο 24ωρης λειτουργίας αντιμέτωπο με προκλήσεις.

«Η αγορά μίνι μάρκετ της Ιαπωνίας βρίσκεται στα όριά της καθώς ο πληθυσμός μεγαλώνει», τονίζει ο Hiroaki Watanabe, αναλυτής logistics και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον κλάδο μίνι μάρκετ της Ιαπωνίας. «Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ, αλλά μακροπρόθεσμα ο πληθυσμός εκεί θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε περίπου το 40% των πωλήσεων της εταιρείας την τελευταία οικονομική χρήση, από περίπου το ένα τρίτο πριν από πέντε χρόνια. Ο αριθμός των καταστημάτων της Speedway έχει τριπλασιαστεί από το 2011 σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ.