Η Ινδία ιδρύει ταμείο για startup

Η Ινδία ιδρύει ταμείο για startup
India's Prime Minister Narendra Modi holds up his hands in a "namaste", an Indian gesture of greeting, as he arrives at Heathrow Airport for a three-day official visit, in London, November 12, 2015. REUTERS/Jonathan Brady/Pool TPX IMAGES OF THE DAY - RTS6O10

Το σχέδιο του Πρωθυπουργού Μόντι περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα.

 

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε έναν αριθμό πρωτοβουλιών για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ταμείου ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μια σειρά φοροαπαλλαγών τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επενδυτές.

Η Ινδία, η οποία έχει ήδη συσσωρεύσει αρκετά επιχειρηματικά success stories, επιδιώκει να ενθαρρύνει την παραγωγή τεχνολογίας αιχμής και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα σε μια περίοδο όπου απαιτείται επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και άμεση δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Στην εκδήλωση όπου ο Μόντι ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες υπέρ των startup παραβρέθηκαν εκατοντάδες επενδυτές και επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρυτή της Uber, Τράβις Κάλανικ.

«Κάνω έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν εταιρείες που θα λύσουν τα προβλήματα της Ινδίας και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» είπε ο Μόντι σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο στο Νέο Δελχί.

«Η ουσία της startup δεν είναι μια εταιρεία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με χιλιάδες εργαζομένους. Ακόμα και απασχολώντας μόνο πέντε εργαζομένους, μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ινδίας».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μόντι σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Ινδοί πολιτικοί ανακοινώνουν μια ατζέντα που στόχο έχει την προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επένδυση σε κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών από την κυβέρνηση και την κρατική εταιρεία Life Insurance Corp.

Επίσης, ο Ινδός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι startup θα ωφεληθούν από φτηνότερες και ταχύτερες αιτήσεις για κατοχύρωση πατεντών. Επίσης, μια mobile εφαρμογή θα επιτρέπει σε εταιρείες να συστήνονται εντός μιας ημέρας, όπως υποσχέθηκε ο Μόντι.

Οι ανακοινώσεις της ινδικής κυβέρνησης ήρθαν μερικούς μόλις μήνες μετά την επίσκεψη του Μόντι στη Σίλικον Βάλεϊ, στα πλαίσια της οποίας ο Ινδός Πρωθυπουργός συνάντησε τους διευθύνοντες συμβούλους της Facebook, της Google και της Apple.

Η Ινδία θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα hotspots για νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Ένωση Εταιρειών Λογισμικού και Υπηρεσιών της Ινδίας, ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών πέρυσι αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.