Η Intel θα δαπανήσει 20 δισ. δολάρια στον κόμβο κατασκευής ημιαγωγών του Οχάιο που πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο

Η Intel θα δαπανήσει 20 δισ. δολάρια στον κόμβο κατασκευής ημιαγωγών του Οχάιο που πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο
epa08109423 The Intel logo is displayed during the Intel press conference at the 2020 International Consumer Electronics Show in Las Vegas, Nevada, USA, 06 January 2020. The annual CES which takes place from 7-10 January is a place where industry manufacturers, advertisers and tech-minded consumers converge to get a taste of new innovations coming to the market each year. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο εργοστασίων σε μια τοποθεσία 1.000 στρεμμάτων στο New Albany, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2025, είπε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί πριν από την προγραμματισμένη δημόσια ανακοίνωση.

Η Intel Corp. σχεδιάζει να δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν κόμβο κατασκευής ημιαγωγών στα περίχωρα του Κολόμπους του Οχάιο. Η εταιρεία θέλει εκεί να γίνει η μεγαλύτερη τοποθεσία παραγωγής πυριτίου στον κόσμο, σύμφωνα με άτομο με γνώση των εξελίξεων.

Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο εργοστασίων σε μια τοποθεσία 1.000 στρεμμάτων στο New Albany, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2025, είπε το άτομο, ζητώντας να μην κατονομαστεί πριν από την προγραμματισμένη δημόσια ανακοίνωση.

Το περιοδικό Time ανέφερε τα σχέδια νωρίτερα, επικαλούμενο μια συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο Pat Gelsinger. Είπε ότι η εταιρεία με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια θα χρησιμοποιήσει την τοποθεσία ως κόμβο για την έρευνα, την ανάπτυξη και την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών της και θα έχει την επιλογή να επεκταθεί σε 2.000 στρέμματα και έως και οκτώ μονάδες παραγωγής.

«Βοηθήσαμε στη δημιουργία της Silicon Valley», είπε ο Gelsinger στο Time. «Τώρα θα κάνουμε τη Silicon Heartland».

Ο ηγέτης της Intel έχει εκφράσει έντονα την ανάγκη να χτιστούν περισσότερα εργοστάσια ημιαγωγών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περιοχές όπου η κατασκευή των ζωτικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων έχει μειωθεί κατακόρυφα. Ο Gelsinger έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται μια επανεξισορρόπηση της παραγωγής για να αντιστραφεί η αυξανόμενη συγκέντρωσή της στην Ανατολική Ασία. Έχει επισημάνει την κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού που προκαλείται από την πανδημία και την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ως απόδειξη ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να βρουν μετρητά για να πείσουν τους κατασκευαστές ημιαγωγών να μετεγκατασταθούν.

Η προσθήκη του Οχάιο στη λίστα των τοποθεσιών, που δεν είναι παραδοσιακά μια περιοχή που συνδέεται με τον κλάδο της τεχνολογίας, προσθέτει στη μεγαλύτερη γεωγραφική ποικιλομορφία που έχει υποστηρίξει ο Gelsinger. Η Intel εξετάζει επίσης τοποθεσίες στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία για νέα εργοστάσια, εργοστάσια δοκιμών και συναρμολόγησης και κέντρα έρευνας και σχεδιασμού, ανέφερε το Bloomberg.

Η επένδυση μερικών από τα δισεκατομμύρια δολάρια της Intel σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για να λειτουργήσει σε μια νέα τοποθεσία για την εταιρεία – αυτή τη στιγμή διαθέτει εργοστάσια στο Όρεγκον, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό – μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της έκκλησης του Gelsinger για χρήματα από τους φορολογούμενους. Αυτό με τη σειρά του θα βοηθήσει να μετριαστεί μέρος του πλήγματος στην κερδοφορία που προκαλείται από τα φιλόδοξα σχέδια να αποκατασταθεί η κατασκευαστική ικανότητα και η δύναμη της Intel στον χώρο της εξωτερικής ανάθεσης παραγωγής ημιαγωγών, έναν τομέα όπου κυριαρχούν η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η Samsung Electronics Co.

Φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel έχει προβλέψει ένα ποσό-ρεκόρ δαπανών για νέα εργοστάσια και εξοπλισμό. Ωστόσο, τονίζοντας το τεράστιο και αυξανόμενο κόστος της κατασκευής ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας, η TSMC και η Samsung σχεδιάζουν να ωθήσουν τον ανταγωνισμό ακόμη υψηλότερα.

Η TSMC έχει διαθέσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για κεφαλαιουχικές δαπάνες φέτος. Αυτό συγκρίνεται με το σχέδιο της Intel να δαπανήσει έως και 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Samsung της Νότιας Κορέας πιθανότατα θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το 2020 στις 27 Ιανουαρίου στην ανακοίνωση των κερδών της. Οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, προβλέπουν έναν εταιρικό προϋπολογισμό περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.