Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία
Ειδοποίησαν τους Τούρκους ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αποστολή του εξοπλισμού που σχετίζεται με την προετοιμασία της παραλαβής.

Στο πρώτο χειροπιαστό βήμα για την ακύρωση της παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία προχωρούν οι ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη σταματήσει την παράδοση του εξοπλισμού που σχετίζεται με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Η εν λόγω κίνηση έρχεται στον απόηχο των επανειλημμένων αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι η επιμονή της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 θα επιφέρει συνέπειες.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ειδοποιήσει του Τούρκους ομολόγους τους ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην αποστολή του εξοπλισμού που σχετίζεται με την προετοιμασία της παραλαβής των F-35.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι η απόκτηση του S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αλλά ακόμα και να οδηγήσει στην ματαίωση της παράδοσης των αεροσκαφών ή και στην επιβολή γενικότερων κυρώσεων. Μάλιστα κάτι τέτοιο προβλέπεται από την χρήση του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), καθώς η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Το Πεντάγωνο με μια ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε απόψε ότι έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού των F-35 δεν θα πληγεί στην περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από το πρόγραμμα παραγωγής. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναπτύσσονται δευτερεύουσες πηγές για να αντικατασταθούν, εφόσον χρειαστεί, τα εξαρτήματα των F-35 που παράγονται από την Τουρκία.

Ξανά στο «κόκκινο» η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα σημείωσε σήμερα πτώση άνω του 2% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου έπεσε για λίγο στις 5,6125 λίρες, μετά την αμερικανική απόφαση για τα F-35.

Στις 12:29 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία της τουρκικής λίρας βρισκόταν στις 5,5570 λίρες για ένα δολάριο, ενώ χθες, Δευτέρα, είχε κλείσει στις 5,4913.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας είναι ασταθής μετά την αβεβαιότητα που προέκυψε από τις τοπικές εκλογές, καθώς χθες είχε εξασθενήσει κατά 2,5% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στις 5,7 λίρες ανά δολάριο, πριν ανακτήσει έδαφος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους τούρκους ομολόγους τους πως δεν θα γίνουν περαιτέρω παραδόσεις εξοπλισμού σχετικού με τα F-35, ο οποίος χρειάζεται για να προετοιμαστεί η άφιξη αυτών των «αόρατων» μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσαν χθες στο Reuters πηγές.

«Η λίρα δέχεται πίεση καθώς τώρα υπογραμμίζονται και πάλι τα διαρθρωτικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας», δήλωσε ο Νικολάι Μάρκοφ, ανώτερος οικονομολόγος στο Pictet Asset Management.

Το διευρυνόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να βαθύνει την οικονομική ύφεση της Τουρκίας με μια περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος, που θα οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό και σε υψηλότερα κόστη δανεισμού, δήλωσε ο Μάρκοφ.

«Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εξαιτίας της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση», αν και οι απώλειες του AKP στις πόλεις μπορεί να μειώσουν την πίεση που μπορούν να ασκούν οι αρχές στην τράπεζα, πρόσθεσε.