Οι ΗΠΑ σταματούν το επικίνδυνο τζογάρισμα των μεγάλων τραπεζών

Οι ΗΠΑ σταματούν το επικίνδυνο τζογάρισμα των μεγάλων τραπεζών
Federal Reserve Board Chairman Paul A. Volcker, puffing on a trademark cigar during the Congressional Testimony. (Photo by Terry Ashe/The LIFE Images Collection/Getty Images)

Ο κανόνας Βόλκερ περιορίζει τις τράπεζες στο να ποντάρουν τα χρήματά τους σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

Πρόκειται για έναν κανόνα που έπρεπε να εφαρμοστεί το 2010, όμως τελικά τέθηκε σε εφαρμογή στις 22 Ιουλίου. Επί της ουσίας, αποτελεί την παράγραφο 619 του νόμου Dodd-Frank για την μεταρρύθμιση της Wall Street και την προστασία των καταναλωτών και στόχος του είναι να αποτρέψει τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες από το να συμμετέχουν σε επικίνδυνα κερδοσκοπικά στοιχήματα με ίδια κεφάλαια μέσω ιδιόκτητων εμπορικών συναλλαγών. Πρόθεση των νομοθετών ήταν να διατηρήσουν οι τράπεζες μία μορφή αντιστάθμισης των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, προλαμβάνοντας μία κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2008.

Ο κανόνας αυτός πήρε το όνομά του από τον οικονομολόγο που τον εισηγήθηκε, τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ. Έχουν εκδικαστεί επιτυχημένα αγωγές που επιδιώκουν να αλλάξουν την αρχική πρόταση του Βόλκερ, όμως από την Τετάρτη ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ ως έχει. Πολλές από τις τράπεζες που υπάγονται στον «κανόνα Βόλκερ», συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citigroup και Goldman Sachs, έχουν αναπτύξει μία σειρά πρακτικών προκειμένου να μην συμμορφωθούν με τις διατάξεις του «κανόνα Βόλκερ», χωρίς ωστόσο να τις παραβιάζουν.

Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times υπογραμμίζουν πως η εφαρμογή του νέου κανόνα έχει οδηγήσει πολλές τράπεζες στο να πουλήσουν γρήγορα ορισμένους τίτλους, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία αποτελούν τίτλους υψηλού κινδύνου- και φυσικά παραβίαση του «κανόνα Βόλκερ», σε περίπτωση που έχουν αποκτηθεί μετά τον Ιανουάριο του 2014.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως εξακολουθεί να υπάρχει γενικευμένη αβεβαιότητα για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί ο κανόνας Βόλκερ. Οι τράπεζες μπορεί να μην θέλουν να ακούσουν προς το παρόν, ωστόσο αργότερα εντός του τρέχοντος καλοκαιριού οι ρυθμιστικές αρχές θα προχωρήσουν στους πρώτους ελέγχους.