Οι υπολογιστές που «βλέπουν» είναι η νέα hot τεχνολογία

Οι υπολογιστές που «βλέπουν» είναι η νέα hot τεχνολογία

Οι πωλήσεις συσκευών που βοηθούν τους τις μηχανές να αντιλαμβάνονται τον περίγυρό τους αυξάνονται αλματωδώς.

Τι κάνει μια εταιρεία που εμφιαλώνει μπίρα ώστε να διασφαλίσει ότι το προϊόν της είναι όπως πρέπει, δεν περιέχει ξένα σώματα και οι φιάλες της είναι ατόφιες; Χρησιμοποιεί υπολογιστές που «βλέπουν» και αναλύουν.

Σύμφωνα με μελέτη του Association of Advanced Automation (AIA), η τεχνητή όραση και οι εταιρείες που την αναπτύσσουν γνωρίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη. Όλο και μεγαλύτερα ποσά επενδύονται στην προσπάθεια να φτιαχτούν συσκευές που να αναγνωρίζουν εικόνες με τον ίδιο περίπου τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με την ΑΙΑ, στη Βόρεια Αμερική η αγορά οπτικών αισθητήρων μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2015 μεγάλωσε κατά 22% στα 520 εκατ. δολάρια σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ η αγορά της τεχνολογίας που κάνει την τεχνητή όραση δυνατή (όπως LED και laser) μεγάλωσε κατά 11%. Αυτό σημαίνει πως για το 2015 αναμένονται πωλήσεις $2,5 δισ. από 2,28 δισ. το 2014.

Η αιτία είναι, φυσικά, η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σήμερα υπάρχουν κάμερες στο μέγεθος νομίσματος που μπορούν να ανιχνεύσουν, να καταγράψουν και να αναλύσουν εικόνες που μόλις πριν τρία χρόνια θα ήταν αδύνατον.

Οι εφαρμογές είναι πολλές. Για παράδειγμα οι εταιρείες αυτοκινήτων χρειάζονται κάμερες για να βοηθούν τον οδηγό να βλέπει τα «τυφλά» σημεία που δεν μπορεί να διακρίνει από τους καθρέφτες του. Βιομηχανικά ρομπότ μπορούν πια να κινηθούν ελεύθερα στις εγκαταστάσεις (και όχι π.χ. αποκλειστικά σε ράγες ή με επίβλεψη) επειδή οι κάμερες τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα το περιβάλλον τους.

Παράλληλα, μια παρόμοια τεχνολογία επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης όπως η Google να αναγνωρίζουν εικόνες στο διαδίκτυο και να διαπιστώνουν για τι πρόκειται (σκεφτείτε μια ακόμα πιο βελτιωμένη έκδοση του Google Goggles). Είναι η ίδια τεχνολογία που αναγνωρίζει το πρόσωπό σας στις φωτογραφίες ή υπολογίζει την ηλικία σας.