Η υπόθεση TikTok δείχνει ότι υπάρχει μια εντεινόμενη πολιτική απόγνωση στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας

Η υπόθεση TikTok δείχνει ότι υπάρχει μια εντεινόμενη πολιτική απόγνωση στη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας
TikTok closeup logo displayed on a smartphone screen and the Twitter feed of the President of the USA, Donald Trump as background on a TV screen in Chania, Crete Island, Greece on August 3, 2020. President of the USA Donald Trump is threatening and planning to ban the popular video sharing app TikTok from the US because of the security risk. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Trump είπε ότι σκέφτεται να απαγορεύσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ.

του Alan Murray

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είπε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Τραμπ πολύ σύντομα θα αναλάβει δράση εναντίον κινεζικών εταιρειών λογισμικού, όπως η TikTok και η WeChat, οι οποίες συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια επειδή «στέλνουν δεδομένα απευθείας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας».

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει ‘φτάνει πια’ και πρόθεσή μας είναι να τελειώνουμε με τη συγκεκριμένη υπόθεση» είπε ο Πομπέο στο Fox News.

Τα σχόλια του Πομπέο έρχονται στον απόηχο μιας περίεργης σειράς γεγονότων γύρω από το TikTok, μια δημοφιλή εφαρμογή βίντεο που ανήκει στην κινεζική εταιρεία Bytedance.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Trump είπε ότι σκέφτεται να απαγορεύσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ. Το Fox Business μετέδωσε ότι η Microsoft συζητά την αγορά των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ, γεγονός που θα έλυνε το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και θα έδινε ώθηση στον ρόλο της Microsoft στα κοινωνικά μέσα. (Υπενθυμίζουμε ότι ο κολοσσός του λογισμικού αγόρασε τη LinkedIn το 2016).

Η Wall Street Journal επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες μάλιστα τοποθέτησε στο εξώφυλλο του σαββατιάτικου φύλλου της.

Όμως, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον από μια ομιλία του στη Φλόριντα, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει τη συμφωνία με τη Microsoft και ότι προτίθεται να απαγορεύσει εντελώς τη λειτουργία της TikTok στις ΗΠΑ. «Έχω αυτή την εξουσία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι συνομιλίες με τη Microsoft σταμάτησαν μετά τη δήλωση αυτή, αλλά την Κυριακή η Microsoft είπε ότι είναι «έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» με τη ByteDance αναφορικά με την αγορά των λειτουργιών της TikTok στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της Bytedance, Zhang Yiming, είπε στους εργαζομένους του ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Η τιμή πώλησης της TikTok στη Microsoft θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια ενδεχόμενη απαγόρευση της παρουσίας της εταιρείας στις ΗΠΑ, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε …εξαΰλωση της αξίας αυτής.

Μήπως ο Τραμπ προσπαθεί να βοηθήσει τη Microsoft να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία; Μήπως διαπραγματεύεται κάτι άλλο με την Κίνα; Κανείς δεν ξέρει, αλλά σε κάθε περίπτωση η θέση του διαφοροποιείται από την αντίστοιχη του υπουργού Εξωτερικών Pompeo και του υπουργού Οικονομικών Mnuchin, οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Microsoft.