Η ειρωνική στάση του Βερολίνου μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit

Η ειρωνική στάση του Βερολίνου μετά την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit
epa05715242 German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier speaks during a press conference in Bogota, Colombia, 13 January 2017. Steinmeier is on a one-day visit to Colombia meeting with his counterpart and the president as well as paying a visit to one of the FARC demobilization camps. EPA/Leonardo Munoz

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είδε με σχετικά καλό μάτι όσα συνέβησαν στο Λονδίνο.

Η Βρετανία «έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια» αναφορικά με το Brexit δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, μετά την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία υπογράμμισε πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει επίσης έξοδο από την ενιαία αγορά.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σκιαγράφησε σήμερα το όραμα της κυβέρνησής της για την έξοδο (από την ΕΕ) και έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια αναφορικά με τα βρετανικά σχέδια», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί επίσης να υπάρξουν «όσο το δυνατόν πιο καλές, στενές σχέσεις» αφού επισημοποιηθεί το Brexit.

Η Μέι «υπογράμμισε πως η Βρετανία επιδιώκει μια θετική και εποικοδομητική σύμπραξη, φιλία με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό», ανέφερε επίσης ο Στάινμαϊερ στην ανακοίνωσή του, στην οποία επαναλαμβάνει ότι οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μπορούν να αρχίσουν μόνον αφού η βρετανική κυβέρνηση επικαλεσθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης η ενίσχυση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μελών και η προστασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς», τόνισε ο Στάινμαϊερ.

Παρόμοια αντίδραση και από τον Γκάμπριελ

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις ανακοινώσεις που έκανε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit, λέγοντας ότι έφεραν λίγη περισσότερη σαφήνεια στα σχέδια του Λονδίνου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία” ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μηνύματα που έστειλε σε δημοσιογράφους. “Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. του Brexit). Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης”, υπογράμμισε.

Ο Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να υποβάλει η Βρετανία το επίσημο αίτημα αποχώρησής της από την ΕΕ.

“Είναι επίσης καλό που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την ΕΕ. Η Βρετανία θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης και φίλη χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία και την οποία χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας”, κατέληξε.