Η Ισπανία αυξάνει τους φόρους των επιχειρήσεων για να καλύψει τα ελλείμματα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έπειτα από την απόφαση του Ecofin για κυρώσεις.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ανακοίνωσε την Τρίτη πως η Μαδρίτη θα προτείνει μια άνοδο της φορολογίας των εταιρειών για να μειωθεί ήδη από το 2017 το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να αποφύγει κυρώσεις της ΕΕ για δημοσιονομική παρέκκλιση.

«Θα προτείνουμε ένα μέτρο στη φορολόγηση των εταιρειών (…) ένα ισχυρό μέτρο», που θα αποφέρει 6 δισ. ευρώ, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες που αναμεταδόθηκε από την ισπανική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του για να αποφύγει η χώρα του ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι συνεδρίασαν στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είχαν διαπιστώσει προηγουμένως πως η Ισπανία και η Πορτογαλία «δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να διορθώσουν τα ελλείμματά τους, γεγονός που επιφέρει την έναρξη της διαδικασίας των κυρώσεων.

Η Ισπανία διαθέτει δέκα ημέρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και θα επιμείνει στην εξυγίανση της οικονομίας της και στις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη.

Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2015, αλλά ήταν 9,07% το 2011. Η αύξηση ξανάρχισε και πρόκειται να υπερβεί και πάλι το 3% το 2016, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για μεταρρυθμίσεις στην εργασιακή νομοθεσία.

«Είναι μια χωρίς προηγούμενο στροφή», υπογράμμισε εκτιμώντας πως αυτή δικαιολογεί να μην επιβάλλει η Επιτροπή «καμιά κύρωση».

Όμως για να πεισθεί περαιτέρω, «θα προχωρήσουμε σε μια ξεκάθαρη δέσμευση της Ισπανίας για μείωση του δημόσιου ελλείμματός της κάτω από το 3% (του ΑΕΠ) το 2017», πρόσθεσε.

Το «θεμελιώδες μέτρο» θα είναι μια «τροποποίηση» της φορολόγησης των εταιρειών, διευκρίνισε.